Toneelstuk van Goos in selectie TF-festival

Voor het eerst staat de geroemde dramaschrijfster Maria Goos op het Theaterfestival. De eerste twee delen van Maria Goos’ toneelvierluik De geschiedenis van de familie Avenier, opgevoerd door Het Toneel Speelt, zijn geselecteerd voor het festival TF-1. Op dat festival zijn de beste voorstellingen van het seizoen te zien, geselecteerd door een vakjury. Toen TF-1 nog gewoon het Theaterfestival heette, en een meer avant-gardistische koers voer, waren de toneelhits van Goos, als Familie en Cloaca, nooit welkom. Avenier 1&2 was de afgelopen maanden nagenoeg uitverkocht. Voor de delen 3 en 4, die volgend jaar uitkomen, is de voorverkoop nu al begonnen.

Opvallend aan de selectie, die de jury vanmiddag in Amsterdam bekendmaakte, is het grote aandeel nieuwe Nederlandstalige toneelteksten, met naast de stukken van Goos ook werk van Tom Lanoye, Peer Wittenbols, Ramsey Nasr en Eric de Vroedt. Voor de schouwburg selecteerde de jury: Mefisto for ever van Lanoye (Toneelhuis), Richard III van Shakespeare (Ro Theater), Het vierde rijk van Wittenbols (Oostpool) en de opera Een totale Entführung (Transparant), Ramsey Nasr’s bewerking van Mozarts Die Entführung aus dem Serail.

Als beste voorstellingen voor de kleine zaal koos de jury: Phaedra’s Love van Sarah Kane (Het Nationale Toneel), Zijde, een solo van Porgy Franssen (Orkater), Mug Inn (Mug met de gouden tand), Eric de Vroedts politieke stuk Mighty Society 4, en de mimevoorstelling Vielvalt van Jacob Ahlbom.

De voorstellingen zijn in september in Amsterdam te zien. Dan wordt ook een deel van de selectie van het Vlaamse zusterfestival getoond. De Vlaamse jury koos vooral kleine voorstellingen uit eigen land, van avant-gardegroepen als Peeping Tom, Antigone, Union Suspect en Abattoir Fermé.

Aan TF-1 is ook het fringe-festival TF-2 verbonden, met een vrije inschrijving. Hieraan doet dit jaar voor het eerst seksclub Casa Rosso mee.