Test: smartphones die kunnen typen

messengers_small.jpgDe Blackberry mag dan een populaire draagbare e-mailclient zijn, er zijn heel wat andere messenger-telefoons op de markt waarmee je goed een bericht kan typen. Maar moet een gsm met een volwaardig toetsenbord perse zo’n log toestel zijn? NRC testte de alternatieven van de andere fabrikanten.

NB: de onderstaande specificaties horen bij de smartphonetest die op vrijdag 11 mei in NRC Handelsblad verscheen. De beschreven telefoons hebben allemaal de beschikking over een volledig QWERTY-toetsenbord, ondersteunen snelle mobiele internetverbindingen (UMTS/HSDPA) en - behalve de Palm Treo 750 - ook wifi. Voor actuele prijzen zie pdashop.nl

Samsung SGH-i600

Samsung_i600.jpgDe zwarte Samsung, alias Black Jack, is lekker licht in vergelijking met de concurrentie (99 gram) en relatief klein voor een telefoon met compleet toetsenbord. De extra software, die als een soort schil over Windows Mobile 5 heen ligt, maakt het navigeren naar veelgebruikte plekken (mail, sms) eenvoudig. Nadeel is wel dat de telefoon langszaam opstart: het duurt bijna een minuut voordat je de pincode van je sim in kunt voeren. Verder alles wat de mobiele mailer kan wensen: ondersteuning voor HSDPA en wifi, en een prettige scrollknop die precies onder je rechterduim valt. Het scherm is wat aan de kleine kant maar de resolutie is goed (320 x 240 pixels).

  • 64 MB intern geheugen, processor 220 MHz. 1,3 megapixel camera, 6 uur spreektijd. Prijs zonder abonnement: 405 euro.

Palm Treo 750
Treo750_qwerty_Cal_1.jpgJarenlang was Palm martkleider op het gebied van pda’s, maar de convergentieslag naar de telefoon lijkt gewonnen door het andere pda-besturingssysteem; Windows Mobile. Vandaar dat de Treo ook op dat OS draait. Het apparaat maakt een oerdegelijke indruk, heeft een prettige afgeronde vorm, maar is wel ook een van de zwaarste apparaten uit de test (154 gram). Een scrollknop ontbreekt, er zit wel een flinke stylus in het apparaat geprikt waarmee je het touchscreen kunt bedienen. De toetsen zitten erg dicht op elkaar en zijn iets te rond en te glad om prettig te kunnen typen. Schermresolutie is wat mager: 240 x 240 pixels.

  • 60 MB intern, 300 MHz processor. 1,3 megapixel camera. 4,5 uur spreektijd. Prijs zonder abonnement: 569 euro.

RIM Blackberry Pearl 8100

Blackberry_pearl.jpgOok Blackberry-fabrikant RIM vindt de standaard Blackberry (bv de veelgebruikte 8700-serie) aan de forse kant. Vandaar de Pearl, de handzame variant op mobiele mail. Het toestel maakt een sierlijke indruk, maar het toetsenbord is onbruikbaar voor volwassen vingers. Elke toets kan twee kanten op gedrukt worden. Zo kies je tussen een Q en een W, een E en een R, enzovoorts. In de praktijk vergt dat erg veel geduld van de gebruiker. De software op de Blackberry werkt wel erg prettig. Niet zo raar dat RIM ook een virtuele Blackberry-client gaat maken die op het nieuwe Windows Mobile 6 draaien. [NB: tevreden Pearl-gebruikers (zie reacties) vinden dat je dit toetsenbord niet met een QWERTY-keyboard mag vergelijken omdat de Pearl slim gebruik maakt van een woordenboek, zoals de T9-woordherkenning bij een gewone gsm.]

  • 64 MB intern, 312 Mhz processor. 1,3 megapixel camera. Prijs zonder abonnement: circa 390 euro.

HTC P4350 en HTC Tytn
tytn_klein.jpgHTC_P4350_small.jpg Deze telefoons hebben allebei een toetsenbord dat overdwars is gemonteerd en achter het scherm (240×320) verborgen is. Zodra je het keyboard uitschuift, verandert het beeld in landschapmodus. Door de grote afstand tussen de letters is het op deze HTC-serie goed typen ook als je minder kleine vingers hebt.
De Tytn (foto rechts) heeft een scrollknop en is met z’n 176 gram een stuk zwaarder dan de P4350. De Tytn heeft een snellere processor dan de zwarte merkgenoot, maar verder zijn er niet zo veel verschillen. Beide smartphones werken op Windows Mobile 5

  • HTC P4350: 64+128 MB geheugen; 200 MHz processor. 2 megapixel camera. Prijs zonder abonnement: 479 euro.
  • HTC Tytn:64+128 MB; 400 MHz processor; 2 megapixel camera. Prijs zonder abonnement: 639 euro.

Nokia E61

nokia_e61.jpgIedereen kent de Nokia Communicator, maar in Finland hebben ze ook goed gekeken naar het succes van de Blackberry. De E61 is een relatief groot toestel, dat opvalt door een prima keyboard en een prettige greep. Jammer genoeg geen scrollknop, maar wel een duidelijke interface waarin je snel de weg gevonden hebt, ook als beginnend Nokiagebruiker. De webbrowser van Nokia is bijna net zo goed als Opera’s mobiele browser en in ieder geval beter dan Internet Explorer voor Windows Mobile 5. De E61 is van de weinige smartphones uit deze test die kan synchroniseren met iCal.

  • 75 MB intern geheugen, Symbian Series 60 OS; geen camera. Prijs zonder abonnement: 305 euro.