Televisie Overige films

The Day after Tomorrow (Roland Emmerich, 2004, VS). Spektakelfilm over de rampzalige gevolgen van het broeikaseffect lijkt de makers te dwingen een links politiek standpunt in te nemen. Regisseur Emmerich liet in zijn vorige films de Amerikaanse vlag fier wapperen, hier zijn de Amerikanen opeens ‘losers’ die naar Mexico moeten vluchten en daar in kampen worden opgevangen. RTL5, 20.30-23.05u.

* Silverado (Lawrence Kasdan, 1985, VS). Weelderige hommage aan de western van de jaren vijftig en eerder, toen Goed en Kwaad nog geen relatieve begrippen waren, is een bijna systematische catalogus van de clichés en geneugten van het oude Hollywood. Kasdan overdondert met ingewikkeld web van intriges, vele actiescènes en een opmerkelijke rolbezetting: Kevin Kline, Jeff Goldblum, Rosanne Arquette, Linda Hunt, John Cleese. RTL7, 20.30-23.00u.

Bring It on / Girls United (Peyton Reed, 2000, VS). Kleine film verschaft inzicht in de wereld van de (Amerikaanse) ‘cheerleaders’, die zich in landelijke competities met elkaar meten, en bevestigt clichés over lippenstiftfascisme en genadeloze competitie om een date met een van de jongens op het veld. Tien, 20.35-22.20u.

The Recruit (Roger Donaldson, 2003, VS). Archetypische CIA-film speelt zich goeddeels af in een geheim opleidingskamp en biedt een vakkundig spel met dubbele bodems en cynische paranoia. Met Colin Farrell, Al Pacino. België 1, 20.40-22.30u.

* La stanza del figlio (Nanni Moretti, 2001, Italië/Frankrijk). Geluk van een als gegoed, gewoon gepresenteerd gezin in de Italiaanse stad Ancona wordt verstoord door de dood van de zoon, met alle emoties die dat oproept. Even warme als kille film van Italiaanse regisseur Nanni Moretti won in Cannes de Gouden Palm en wordt wel een tearjerker voor denkende mensen genoemd. Ned.2, 23.50-1.30u.