Superzware supernova helderste ooit gezien

Er is sterk bewijs dat de vorig jaar september waargenomen sterexplosie, de helderste ooit, een superzware supernova is geweest. Dat schrijft een Amerikaans team van astronomen binnenkort in het Astrophysical Journal.

Deze week brachten de Amerikanen de resultaten van hun onderzoek alvast naar buiten. „Het was een monsterexplosie, honderd keer zwaarder dan een gebruikelijke supernova”, zei teamleider Nathan Smith van de universiteit van Californië.

Als het inderdaad gaat om een supernova, een zware ster die aan het eind van zijn leven eerst instort en daarna explodeert, dan zou deze ster ongeveer 150 keer zo zwaar zijn geweest als onze zon.

Een dergelijk zware explosie verloopt anders dan de gemiddelde supernova, zo lichtte het team toe.

Zij denken dat een theoretisch voorspeld mechanisme meespeelt, waarbij paren van materie en antimateriedeeltjes ontstaan in het binnenste van de ster.

De sterexplosie, in een ver sterrenstelsel op 240 miljoen lichtjaar afstand, werd in kaart gebracht met telescopen op aarde, onder meer de Keck-telescoop op Hawaii, en met het Chandra röntgenobservatorium van Nasa vanuit de ruimte.