Ryanair: versoepel regels Eindhoven

Luchtvaartmaatschappij Ryanair vraagt de Nederlandse overheid „met spoed” de milieuregels te versoepelen die het vliegverkeer op de luchthaven van Eindhoven inperken. De Ierse prijsvechter wil zo snel mogelijk van Eindhoven een van zijn bases maken, met het stationeren van vliegtuigen en het aanbieden van een scala aan bestemmingen. Dit is nu niet mogelijk wegens de beperkte openingstijden van de luchthaven.

Topman Michael O’Leary van Ryanair deed gisteren in Eindhoven „een dringend beroep’’ op Den Haag om de regelgeving te wijzigen. De vliegbeperkingen zijn volgens O’Leary gebaseerd op gegevens van dertig jaar geleden, toen vliegtuigen twee keer zoveel vervuilden en lawaai maakten. In het Duitse Weeze, vlak over de Nederlandse grens bij Nijmegen, en in het Belgische Charleroi zijn wel bases van Ryanair, die snel groeien en voor veel werkgelegenheid zorgen. Ryanair zegt nog twee vliegtuigen ‘over’ te hebben en wil die vóór het eind van de maand ergens stationeren, bij voorkeur in Eindhoven, mits de ‘avondklok’ wordt opgeheven. Eindhoven Airport is nu op werkdagen open tussen 7.00 en 22.45 uur en korter in het weekeinde. Ryanair stelt als voorwaarde een beschikbaarheid tussen zes uur in de morgen tot middernacht, zoals dat ook op zijn andere bases het geval is.

Eindhoven kan in de ogen van O’Leary uitgroeien van de 1,1 miljoen passagiers in 2006 naar 5 tot 10 miljoen binnen enkele jaren.

Complicerende factor voor Eindhoven is het feit dat de luchthaven eigendom is van het ministerie van Defensie. De civiele tak van de luchthaven heeft het recht op ‘burgermedegebruik’. De verplaatsing van troepen en materieel van het Nederlandse leger verlopen allemaal via Eindhoven Airport. Daarbij worden onder andere Russische vrachtvliegtuigen gebruikt die veel lawaai produceren. Het toegestane aantal decibels van civiel en militair gebruik worden bij elkaar opgeteld.

Directeur Bart de Boer spreekt over een „dodelijke omhelzing’’ van zijn vliegveld. „Defensie zegt tegen ons: júllie willen meer vliegen. En dan moeten we het zelf oplossen zonder hun hulp.”