Royal en Bayrou hergroeperen

Ségolène Royal keert niet terug in het nieuwe Franse parlement dat volgende maand gekozen wordt. De verslagen socialistische presidentskandidaat heeft vanmorgen bekendgemaakt dat ze voor het eerst sinds 1988 geen kandidaat is in haar kiesdistrict Les Deux-Sèvres.

Daarmee geeft Royal allerminst het leiderschap op van de Parti Socialiste en van de oppositie tegen de gekozen president Nicolas Sarkozy. De stap bevestigt haar bezwaar tegen het opeenstapelen van gekozen functies. Royal kiest voor haar andere prestigieuze mandaat, dat van president van de regio Poitou-Charentes.

Royal haalde zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegenover Sarkozy 47 procent van de stemmen. Daarna zei ze leiding te willen geven aan de vernieuwing van de PS. De komende verkiezingscampagne biedt een kans af te rekenen met interne rivalen als de sociaal-democraat Dominique Strauss-Kahn, die gisteravond opriep tot een grondige herijking van de beginselen van de PS.

Ook centrumpoliticus François Bayrou, die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 18,5 procent als derde eindigde, mikt in de parlementsverkiezingen op een deel van het centrumlinkse electoraat.

Gisteren bezegelde hij de oprichting van een nieuwe centrumpartij, de Mouvement Démocrate, die stembusakkoorden met rechts en links afwijst. De ‘Modem’ vervangt de centrumrechtse UDF. Maar van de huidige 29 UDF-afgevaardigden die Bayrou aanvoert, hebben 23 gekozen voor een alliantie met Sarkozy’s partij UMP. Bayrou heeft nog maar vier medestanders over. Alle andere kandidaten zijn nieuwelingen. Sommigen bepleiten een fusie met de sociaal-democratische vleugel van de PS.