Rombley niet naar finale songfestival

Amsterdam, 11 mei. Nederland staat zaterdagavond niet in de finale van het Eurovisie Songfestival. Edsilia Rombley is gisteravond in Helsinki met haar liedje On top of the world niet door de halve finale gekomen. Ook alle andere traditionele Eurovisie-landen die zich via de halve finale moesten klasseren, vielen af. Negen Oost-Europese landen en Turkije hebben wel een finaleplaats. In de halve finale, voor landen die het vorige jaar te weinig kijkersstemmen kregen, traden ditmaal 28 landen aan. Daarvan konden er tien door naar de finale. Tot de afvallers behoren ook België, Portugal, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Israël dat vooraf enig opzien had gebaard omdat het satirisch bedoelde Push the button gericht zou zijn tot de Iraanse president Ahmadinejad. De Nederlandse inzending is voor het derde achtereenvolgende jaar in de halve finale blijven steken. Opnieuw laaide na afloop de discussie de discussie op of Nederland ook de komende jaren nog moet blijven meedoen. De finale wordt zaterdagavond uitgevochten door 24 landen, waarvan er slechts acht tot de traditionele deelnemers behoren. Duitsland, Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn elk jaar automatisch van een finaleplaats verzekerd, omdat ze de grootste donoren van het festival zijn. Nederland, dat in 1956 een van de zeven oprichters van het festival was, heeft dat voorrecht niet.