Pas verschenen

LITERATUUR

Tsead Bruinja en Thomas Möhlmann: Het eerste wonder De geboorte in meer dan 50 gedichten. Van Gennep, 84 blz. € 4,95

Nieuwe gedichten van onder anderen Robert Anker, Al Galidi en Ester Naomi Perquin met als thema geboorte. Verschenen in de Awater-reeks.

Paulo Coelho: De heks van Portobello (A bruxa de Portobello). Vert. Piet Janssen, De Arbeiderspers, 272 blz. € 17,95

In flashbacks ontvouwt zich het leven van een zigeunerweeskind met ‘speciale gave’. Roman over religieuze intolerantie van de Braziliaanse bestseller.

Nafiss Nia en Ronald Bos: Stegen van stilte: Een keuze uit 100 jaar moderne Perzische poëzie. Vert. Nafiss Nia en Ronald Bos, Bulaaq, 272 blz. € € 24,50

Bloemlezing met een overzicht van de moderne poëzie uit Iran. Op de bijgevoegde cd lezen twee dichters voor uit eigen werk. Bij uitgeverij Wilde Aardbeien verscheen Moordliederen Moderne IJslandse poëzie (148 blz. € 14,–), een bundel met gedichten van vijf IJslandse dichteressen. Samengesteld en vertaald door Roald van Elswijk en Kim Middel.

Ilse Starkenburg: Louis Lehmann als homo universalis. CBK Zeeland, 46 blz. € 9,-

Dichteres Ilse Starkenburg over het oeuvre van auteur en vertaler Lehmann (1920). Nieuw deel in de Slibreeks.

Henk van der Waal: De 100 beste gedichten van 2006. Stichting VSB Poëzieprijs/De Arbeiderspers, 136 blz. € 9,95

Bloemlezing met gedichten die in 2006 in een bundel zijn verschenen. Naast poëzie van de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2007 ook gedichten van onder anderen Abdelkader Benali, Lut de Block en Saskia de Jong.

NON-FICTIE

Battus: Opperlans woordenboek. Querido. 100 x 2 blz. € 27,95

Honderd maal honderd woorden alfabetisch gerangschikt en nieuwe ‘Opperlanse trucjes’. Een aanvulling én een introductie op het succesrijke Opperlans! Taal-& letterkunde.

Paul Kriwaczek: Jiddische wereld (Yiddish Civilisation The Rise and Fall of a Forgotten Nation). Vert. Henk Schreuder, Atlas, 360 blz. € 29,90

Schrijver en voormalig programmamaker voor de BBC Paul Kriwaczek (1937) geeft aan de hand van anekdotes, reisverhalen en interviews een inzicht van een cultuur die een grote stempel heeft gedrukt op de geschiedenis.

Adri P. van Vliet: ‘Een vriendelijcke groetenisse’ Brieven van het thuisfront aan de vloot van De Ruyter (1664-1665). Van Wijnen, 392 blz. € 49,50

Geïllustreerde uitgave met een uitgebreide inleiding en bijna 100 integraal gereproduceerde en getranscribeerde 17de-eeuwse brieven uit het archief van de National Archives in Londen, gericht aan opvarenden van de vloot van Michiel de Ruyter.