Parlement Turkije wijzigt wet

Het Turkse parlement heeft gisteren ingestemd met een grondwetswijziging om de president direct door het volk te laten kiezen. Tot nu toe koos het parlement het staatshoofd. De afgelopen weken leidde die verkiezing tot een grote politieke crisis in Turkije. De AK-partij van premier Erdogan, die zijn wortels heeft in het moslimfundamentalisme, wilde dat minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül president werd, maar de oppositie vond Gül te gelovig. Uiteindelijk besloot het Constitutionele Hof, op instigatie van de streng-seculiere oppositie, om de eerste ronde van de verkiezingen te annuleren. Toen de ronde afgelopen zondag werd overgedaan, waren er niet voldoende parlementsleden aanwezig om te kunnen stemmen.

Premier Erdogan zei gisteren dat de grondwetswijziging nodig was om het politieke systeem weer op gang te brengen. „De huidige situatie leidde tot een impasse”, aldus de premier. Of die impasse nu is opgelost, blijft een grote vraag. De huidige president Sezer moet zijn handtekening onder de wijziging zetten en hij heeft al aangegeven dat hij dat wellicht weigert. Als de zeer seculiere Sezer een veto uitspreekt, zou het parlement het amendement nogmaals kunnen aannemen. Sezer kan dan geen veto meer uitspreken, maar wel om een referendum vragen. Volgens opiniepeilingen is vooralsnog een meerderheid van de Turken voor de grondwetswijziging.

Erdogan beroept zich voortdurend op de ‘democratie’ om de grondwetswijziging te verdedigen. Streng-seculiere Turken zien het amendement echter als een wraakactie van de AK-partij die er, ondanks een ruime meerderheid in het parlement, niet in slaagde een president gekozen te krijgen. Als het volk direct een president had kunnen kiezen, aldus velen in de AK, was dat wel gelukt.