Orgaanvlees met salie

Voor 2 personen: 250 g kippenlevertjes 2 eetlepels olijfolie extra vergine ½ handje verse salieblaadjes, fijngesneden ½ dl droge witte wijn zout en zwarte peperkorrels

Dit gerechtje kan worden gemaakt met alleen kippenlevertjes of met voor de helft levertjes en voor de helft kippenhartjes. De kippenhartjes voegen een ‘fris’ accent toe waardoor het geheel wat minder zwaar van smaak wordt. Soms doe ik er, vlak voor het einde, nog enkele in reepjes gesneden zongedroogde tomaten onder olie bij.

Bereiding: Verwijder eventuele ongerechtigheden en gele plekjes van de levertjes; verwijder het vet van de hartjes als die worden gebruikt. Snijd de levertjes in 4 of 5 stukken en de eventuele hartjes over de lengte doormidden. Verhit de olie in een ruime bakpan en voeg levertjes (en hartjes) toe samen met de salie. Bak alles onder regelmatig omscheppen op een hoog vuur gedurende enkele minuten; voeg zout naar wens toe.

Blus de pan af met de wijn, draai het vuur lager en laat alles nog luttele minuten zachtjes smoren tot de gewenste gaarheid van levertjes (en eventueel de hartjes) is bereikt.

Maal er op het laatst royaal zwarte peper over. Geef er warme crostini bij of plakjes krokant gebakken polenta. Dat laatste gaat het best met een rest polenta van de vorige dag die voldoende is uitgedroogd en zich daardoor goed krokant en goudbruin laat bakken in hete olijfolie.

Florine Boucher

Morgen: Lamskerrie met verse kokos

    • Florine Boucher