Op zoek naar de telefoon die echt kan typen

Gsm’s met een volledig toetsenbord zijn een must voor de mobiele mail-verslaafde. Maar moet zo’n messenger-telefoon per se zo groot zijn? Een test van typende smartphones.

Gsm’s met een qwerty-toetsenbord zijn prettig om te mailen, maar ze blijven relatief log.

In den beginne was er de Blackberry; de wandelende inbox die je met een speciaal abonnement overal laat mailen waar een mobiel netwerk is. De Blackberry is nog steeds geliefd om het volledige toetsenbord, de handige scrollknop om door stapels berichten heen te vliegen en push e-mail: nieuwe berichten worden meteen doorgestuurd. De basis-Blackberry blijft echter een relatief log apparaat. Andere gsm-fabrikanten bouwden kleinere messengers met een qwerty-toetsenbord: een keyboard dat net als het toetsenbord van een pc is ingedeeld met de letters q,w e, r, t en y naast elkaar. Dat typt, zelfs met twee ongetrainde duimen, een stuk sneller dan een gsm waarbij je berichten moet invoeren met alfanumerieke toetsen. Dat laatste is misschien geschikt voor een kort sms’je op z’n tijd, maar is geen optie voor serieuze zakelijke mailers.

Het Koreaanse bedrijf HTC maakt smartphones met een toetsenbord dat over de breedte achter de telefoon tevoorschijn komt. Om een bericht te typen, moet je het toestel dus kantelen. De HTC Tytn (spreek uit: Titan, 679 euro) en de HTC P4350 (479 euro) lijken erg veel op elkaar, zij het dat de 4.350 lichter is en helaas geen scrollknop heeft. De HTC-toetsenborden zijn de prettigste uit de test: de letters staan ver genoeg uit elkaar om zelfs met worstenvingertjes of hamerduimen snel een mail of sms’je vol te typen.

Beide HTC’s werken met een basisversie van Windows Mobile 5. Zowel de mailclient als de webbrowser van dat besturingssysteem zijn niet het meest geavanceerd in de markt, maar Office-documenten bekijken en synchroniseren met Outlook is goed geregeld. Bij Samsungs SGH i600 is er aan Windows Mobile een gebruiksvriendelijker interface toegevoegd die snel toegang geeft tot nieuwe berichten. De SGH i600 (405 euro) is mooi, dun en licht in vergelijking met veel concurrenten. Op het keyboard zitten de cijfers onhandig tussen de letters verstopt. Samsung vertrouwt erop dat de meeste telefoontjes uit het contactboek gekozen worden, want snel en foutloos een telefoonnummer intypen is niet bij.

Nokia heeft ook een Blackberry-achtige gsm in de vorm van de E61 (355 euro). Het toetsenbord van dit model is goed ingedeeld, met duidelijk van elkaar te onderscheiden letters en cijfers. Het toestel heeft een betere webbrowser dan de concurrenten. Ook handig van de E61 is de knop die je in één keer naar de mailberichten leidt. Hoewel dunner, is de E61 toch net zo groot als de veelgebruikte Blackberry 8700: met een beetje proppen past de Nokia in een binnenzak, maar zie ’m er dan nog maar eens uit te halen.

De Palm Treo 750 is weliswaar smaller dan de Nokia, maar mag zich met 154 gram redelijk topzwaar noemen. De afgeronde vorm ligt wel prettig in de hand. De Treo 750 (569 euro) is de enige messenger-telefoon uit de test die geen gebruikmaakt van het wifi-netwerk en dus aangewezen is op een mobiele dataverbinding via umts of hsdpa. Jarenlang had Palm zijn eigen besturingssysteem voor pda’s maar de Treo 750 is de eerste Palm die draait op Windows Mobile 5. Dat werkt prima, maar het toetsenbord van de Treo is te smal en te priegelig om prettig op te kunnen werken. Je duimen glijden snel van de bolle knoppen af.

En waar blijft Sony Ericsson? Hun P990i smartphone (circa 450 euro) met qwerty-toetsenbord kwam voor deze test niet in aanmerking, vond de fabrikant. Misschien maakt zijn opvolger een betere kans: de Sony Ericsson P1i is een lichte gsm met qwerty-toetsenbord (124 gram) die vanaf dit najaar te koop zal zijn.

Blackberry-fabrikant RIM heeft zelf ook een kleinere Blackberry op de markt gebracht: de Pearl 8100 (390 euro). Dit toestel heeft de omvang van een gewone gsm, waarbij de Blackberry-scrollknop is vervangen door een soort muisballetje. Er is flink op de ruimte bezuinigd door het toetsenbord in tweeën te delen: op elke knop staan twee letters, die je kunt intoetsen door naar links en rechts te bewegen. Gepruts en gepriegel; dit toestel mag dan lekker licht zijn (89 gram), als mobiele mailer word je er zwaar gestoord van.

Kijk voor actuele prijzen van de telefoons op www.pdashop.nl

Meer testresultaten en specificaties op nrc.nl/hebben