Ook Feyenoord van ‘Don Leo’ verliest

FC Groningen 2 Feyenoord 1

Ruststand 1-1. 14. Castelen 0-1, 45. Nevland 1-1, 73. Sankoh 2-1. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 19.466. Rode kaart: 21. De Guzman (Feyenoord).

Pierre van Hooijdonk zuchtte eventjes toen hij gisteravond voor de zoveelste keer deze week de vraag moest beantwoorden hoe groot de invloed van interim-trainer Leo Beenhakker is op Feyenoord. „Ik weet dat jullie graag horen dat alles nu anders is, maar dat is gewoon niet zo”, zei de 37-jarige spits in de catacomben van de Euroborg na de 2-1 nederlaag tegen FC Groningen. „Er staat nu een andere trainer voor de groep. En ja, hij heeft een andere manier van werken dan Erwin Koeman. Maar een groot verschil maakt dat echt niet.”

Van Hooijdonk was één van de spelers die na het vertrek van de zelf opgestapte Koeman vond dat Feyenoord met de assistent-trainers John Metgod en Henk Duut het seizoen moest afmaken. De clubleiding van de nummer zeven uit de eredivisie deed echter een beroep op de ervaren Beenhakker in de hoop dat via de play-offs alsnog UEFA-Cupvoetbal veilig wordt gesteld. Beenhakker schoof op zijn eerste werkdag in Rotterdam de kritiek van Van Hooijdonk al ter zijde. „Ik geloof niet dat Pierre bij Feyenoord de beleidsbepaler is”, stelde de voormalige coach van onder meer Ajax, Feyenoord, Real Madrid en het Nederlands elftal.

Van Hooijdonk mocht dan misschien geen grote verschillen zien bij Feyenoord, met de komst van Beenhakker is de sfeer rondom de Rotterdamse club toch zichtbaar omgeslagen. Don Leo heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de aandacht zich even op hem vestigt in plaats van op de sportieve en financiële problemen van de Rotterdamse club.

Voor het duel met FC Groningen liep Beenhakker op de hem kenmerkende wijze ijsberend langs de zijnlijn. Sigaartje in de mond, de handen door zijn haren strijkend. Het legertje fotografen legde de verschillende pozen gewillig vast. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pieter Vink stelde iedereen zich toch dezelfde vraag. Krijgen we nu een ander Feyenoord te zien dan de ploeg die zich in de competitie met 3-0 en 0-4 door FC Groningen liet vernederen?

Het antwoord was er al snel: ja. Aanvaller Stein Huysegems en verdediger Dwight Tiendalli keerden terug in de basis ten koste van de naar de bank gedirigeerde Angelos Charisteas en Alfred Schreuder. En Feyenoord begon met een aanvallend ingesteld elftal aan de eerste van de twee ontmoetingen. Jonathan De Guzman speelde als hangende vleugelspits, Pierre van Hooijdonk was de centrale man en Huysegems kwam van de linkerflank. Daar tussendoor had Romeo Castelen een vrije rol als een soort schaduwspits.

Na een kwartier spelen kon Beenhakker zijn eerste succes vieren. De Guzman won aan de zijkant van het veld een duel van Antoine van der Linden, paste op Huysegems die Castelen in staat stelde om de score te openen.

Zeven minuten na de openingstreffer kon het strijdplan van de huidige bondscoach van Polen de prullenmand in toen De Guzman na een harde tackle op Van der Linden rood kreeg – vanochtend werd bekend dat hij voor twee duels is geschorst. „Een onbezonnen daad. Waarschijnlijk geboren uit frustratie”, noemde Beenhakker de actie van de jonge Feyenoorder. „Daarna was het slechts een kwestie van overleven.”

De tien man van Feyenoord konden niet voorkomen dat FC Groningen met doelpunten van Erik Nevland en Gibril Sankoh de overwinning naar zich toe trok. In tegenstelling tot wedstrijden eerder dit seizoen bleef de Rotterdamse formatie wel gecontroleerd spelen en stortte het elftal na een achterstand niet helemaal in elkaar. „Ik kende het elftal eigenlijk alleen van wat dvd’tjes en een paar trainingen”, zei Beenhakker. „Het was goed om nu eens een wedstrijd te zien. We zijn als een ploeg blijven spelen en hebben een stap voorwaarts gezet.”

De Feyenoord-spelers probeerden na afloop zo luchtig mogelijk te doen over de inbreng van Beenhakker. Daarbij speelde zeker mee dat ze hun voormalige coach Erwin Koeman niet voor het hoofd wilden stoten. „Nee, ik weet niet of het onder Koeman vanavond allemaal anders zou zijn verlopen”, stelde Danny Buijs. De middenvelder had zijn nieuwe coach deze week nog verwelkomd door met tape een cirkel op de grond te plakken waarin de tekst stond: ‘welkom thuis’. „Beenhakker probeert ons vertrouwen te geven. Uiteindelijk gaat het allemaal om één ding. We moeten Feyenoord in de play-offs geven waar de club recht op heeft: Europees voetbal.”

Doelman Henk Timmer was vorige week net als al zijn collega’s verrast toen de komst van Beenhakker bekend werd. „Het deed me wel wat toen Koeman opstapte, maar ik vind het knap dat Beenhakker er nu in durfde te stappen. Dat geeft aan dat hij loyaal naar deze club is. Beenhakker gaat toch weer anders met de jongens om. De één krijgt een schop onder zijn kont, de ander een aai over zijn bol. Maar of het een verschil maakt weet ik niet.” Zondag is duidelijk of Beenhakker een ‘verlosser’ is.