OMON met een glimlach

De gevreesde Russische oproerpolitie OMON opende gisteren de kazerne voor de pers. Met een glimlach. Om wederzijds begrip te kweken. U kent de OMON wel uit dit weblog, zij het altijd als figuranten, kloppend, vegend en zuigend. Maar de OMON slaat niet alleen burgers, de OMON redt ze ook. Kijkt u even mee?

Lees hier de reportage zoals die in NRC Handelsblad verscheen.

De OMON in gesprek met Tsjetsjeense medeburgers. De OMON lost een verkeersprobleem op. De OMON heeft de achterklep van het busje niet goed gesloten.

Thuisbezorging in OMON-stijl: binnen zonder kloppen.

De OMON als circusact. Licht en lawaai, technomuziek, een fakir ligt in het glas en vangt scherpe messen op met zijn buikspieren. Brandende bakstenen! Let op de laatste OMONtsjiek die hem niet doormidden kan slaan …

En dan de OMON die wij kennen en waarderen: kalm en beheerst, met knuppel en schild.

Helaas miste mijn camera een hoogtepunt: de OMON die een reeds gevloerde aanvaller een nekschot geeft. En, werd er begrip gekweekt? Meer in de krant van vandaag, maar laat ik het zo zeggen: een glimlachende OMON is een angstwekkend gezicht. ‘Wij kennen geen genade, wij vragen geen genade. Zo was het, is het, zal het zijn’, luidt de slogan.

Ik twijfel nog of ik inga op een uitnodiging het OMON-seminair ‘Bastion’ bij te wonen, over correct handelen voor de pers in geval van straatrellen. Notitieblokje opklappen, camera sluiten, met ogen stijf dicht op de grond gaan liggen en de bevelen van de commandant afwachten: dat zien ze het liefst, vermoed ik.

    • Coen van Zwol