nrc.nl/blogs

Russische oproerpolitie. Coen van Zwol toont op zijn blog filmpjes van de Russische ME. „De gevreesde Russische oproerpolitie OMON opende gisteren de kazerne voor de pers. Met een glimlach. Om wederzijds begrip te kweken. U kent de OMON wel uit dit weblog, zij het altijd als figuranten, kloppend, vegend en zuigend. Maar de OMON slaat niet alleen burgers, ze redt ze ook.

„Helaas, ik miste een hoogtepunt: de OMON die een ontwapende aanvaller een nekschot geeft. Dus … werd er begrip gekweekt? Laat ik het zo zeggen: een glimlachende OMON is een angstwekkend gezicht. ‘Wij kennen geen genade, wij vragen geen genade. Zo was het, is het, zal het zijn’, luidt immers hun slogan. Ik betwijfel of ik inga op de uitnodiging het OMON-seminar ‘Bastion’ bij te wonen over correct optreden in geval van straatrellen. Notitieblokje opklappen, camera sluiten, met ogen dicht op de grond gaan liggen en de bevelen van de commandant afwachten, zo vermoed ik.”

www.nrc.nl/moskou

Zelfdiagnose. Marie-José Klaver blogt over digitale zaken. „Patiënten die zelf op zoek gaan naar de oorzaak van hun klachten op internet hebben een grotere kans dat de huisarts een verkeerde diagnose stelt. Iemand die zich van tevoren uitgebreid heeft geïnformeerd kan een te zware diagnose krijgen of juist een te lichte omdat sommige artsen ervan uitgaan dat patiënten altijd licht overdrijven. Gezondheidssites zijn zich echter van geen kwaad bewust en vinden het kwalijker dat de patiënt vaak niet afdoende geïnformeerd wordt door de arts”

www.nrc.nl/klaver