Nijmegen en Almere willen ook NHM huisvesten

Rotterdam/ Nijmegen, 11 mei. Steeds meer steden melden zich aan als potentiële vestigingsplaats voor het nieuwe Museum voor Nationale Geschiedenis (NHM). Almere en Nijmegen laten minister Plasterk (Cultuur) weten kandidaat te zijn. Gisteren meldde Utrecht zich al aan. Het ministerie van OCW is vooralsnog van plan een keuze te maken tussen Arnhem, Den Haag en Amsterdam. In een brief aan minister Plasterk spreekt het college van B en W van Nijmegen over een ”ongemotiveerde selectie van slechts drie steden”. Er zijn volgens het Nijmeegse college meer steden die kunnen voldoen aan de criteria. Het nieuwe museum moet aansluiten bij bestaande historische instellingen en een link hebben met de historische omgeving. Nijmegen pleit voor een open competitie en een aanbestedingsprocedure. Ook de museumwereld wil dat de minister pas op de plaats maakt. Plasterk moet eerst onderzoeken wat het bestaande aanbod is, schrijft de Nederlandse Museum Vereniging (NVM). ”Wij vragen ons af of het verstandig is reeds nu te bepalen waar een dergelijk museum zou moeten komen”,