Niet voetballen tussen de groene kikkers

Waar winden stedelingen zich over op? In Haarlem komt een voetbalstadion aan de rand van een woonwijk, in het groen.

Een weiland achter de wijk Zuiderpolder in Haarlem, waar het nieuwe stadion van HFC Haarlem is gepland. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Achter de locatie in Haarlemmerliede nabij Haarlem waar een nieuw stadion is gepland Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070509 Boyer, Maurice

Het nieuwe voetbalstadion in Haarlem zal worden gebouwd in het oosten van de stad, tussen de laatste huizen van de wijk Zuiderpolder en een stukje natuur. „Het is een lastige plaats, zo tussen het stedelijk en het landelijk gebied in”, zegt PvdA-wethouder Maarten Divendal. „We zullen het stadion goed moeten inpassen.”

Burgemeester en wethouders hebben onlangs ingestemd met de bouw van een stadion voor achtduizend bezoekers, omgeven door woontorens, kantoren, winkels en een hotel. Op dit moment worden de inspraakprocedures en het onderzoek naar de milieueffecten gehouden. Over enkele weken spreekt de gemeenteraad zich definitief uit.

Voetbalclub HFC Haarlem, spelend in de eerste divisie, is blij met de plannen. Waarnemend voorzitter Dick Hulsebosch: „In het huidige stadion kunnen wij sponsors weinig bieden. Ze kunnen niet aan relatiemarketing doen. Wij verwachten dat het nieuwe stadion als vliegwiel voor investeringen fungeert. Die zullen er uiteindelijk toe leiden dat Haarlem weer de betaaldvoetbalorganisatie krijgt waar het als grote stad recht op heeft.” De club hoopt er over drie jaar te spelen.

Protesten zijn er ook. De plannen zijn „absoluut onacceptabel” voor de omwonenden. „Beschermde flora en fauna komen in gevaar, een ecologische zone wordt om zeep geholpen, de wijk Zuiderpolder en omgeving worden met zware verkeersoverlast opgezadeld”, schrijft bewoner Inge Crul namens vier bezorgde organisaties. De actievoerders worden gesteund door onder meer de Axielijst, in de gemeenteraad vertegenwoordigd door Sjaak Vrugt. „Laat men het huidige stadion maar opknappen in plaats van zo’n megastadion bouwen met kantoren waar niemand behoefte aan heeft”, zegt hij.

Het stadion wordt gebouwd op een weiland naast een woonwagenkamp. Aan de ene kant wordt het begrensd door de wijk Zuidpolder. „Voor de mensen die er tegenover komen wonen is het een ramp”, zegt voorzitter Wim van Seggelen van de wijkraad. En buurtbewoner Cees Peperkoorn zegt: „Er zijn nu al veel te weinig parkeerplaatsen in de buurt. Hoe moet dat straks? U dacht toch niet dat automobilisten vijf euro gaan betalen in een parkeergarage als ze in onze straten gratis kunnen parkeren? Om dat te voorkomen zullen we wel parkeervergunningen krijgen. Kunnen wíj betalen omdat dáár een stadion komt.”

Deze week kwamen veel tegenstanders naar een informatieavond, waar directeur Jan Heeremans van projectontwikkelaar Maeyveld de plannen toelichtte. Hij vertelt dat er juist met het landschap veel rekening is gehouden. Zo worden weliswaar bomen gekapt en zal het leefgebied van de beschermde groene kikker en de zwanebloem worden ‘verstoord’, en wellicht ook een kleine kolonie lepelaars. Maar het stadion zelf komt verdiept te liggen, in harmonie met de omgeving.

Bernard Felix is er niet gerust op. Hij woont aan de overkant van het weiland, aan het Liewegje, een laantje in het groen. „Jongetjes met brommers” zullen op luttele meters van zijn achtertuin over het stadionterrein scharrelen, voorspelt hij. En het stadion komt wel verdiept te liggen, maar toch niet zó diep dat het hem zijn zonlicht niet beneemt. „Dit gaat mij elke avond een half uur zon kosten.” Felix hoopt de gemeenteraad te kunnen afhouden van een „historische fout”.

Wethouder Divendal heeft er niettemin vertrouwen in. De locatie is dan wel „lastig”, maar ook „interessant”, zegt hij, omdat het terrein vlakbij de autoweg van Amsterdam naar Haarlem én een treinstation ligt. „Het gebied is goed te ontsluiten.” Het bestaande stadion in Haarlem-Noord opknappen is „geen optie”, onder meer omdat op dit terrein woningen moeten worden gebouwd. En dat Haarlem geen behoefte heeft aan nieuwe kantoren, bestrijdt hij. „Wij hebben als regio de verwachtingen bijgesteld. Maar zelfs dan hebben wij in de toekomst behoefte aan deze kantoren.”

Wat zijn de plannen? Kijk op www.stadionoostpoort.nl

    • Arjen Schreuder