Nextbroodje

Waar de Libris-jury maanden voor nodig heeft – longlist, shortlist, nominaties enzo – daarover lunchvergaderde de jury van de nrc.nextbroodjeswedstrijd een uurtje. Onze longlist bestond simpelweg uit alle 65 ingezonden broodjes. Die legden we elk langs onze persoonlijke meetlat. Bij Ward scoorde je hoog wanneer hij acute honger kreeg. Titia had vooral waardering voor de gezondere broodjes, en ik vond het belangrijk dat de recepten makkelijk maakbaar waren, zowel qua ingrediënten als qua tijd. Zo ontstond er een shortlist van 10 broodjes.

Welke van deze tien is nu een echt nextbroodje? was de volgende vraag. We hadden om eerlijk te zijn meer aandacht voor dat ‘next’ verwacht. Dat was tenslotte de opdracht. Alleen Godelinde verwees hier expliciet naar door te schrijven dat een broodje nrc.next hip, snel en gezond moest zijn. Haar sushi-sandwich met zeewierpasta, sashimizalm, daikon en Japanse mayonaise viel echter af vanwege het iets te elitair beleg.

Verder hadden we de indruk dat maar weinig mensen speciaal voor deze wedstrijd de keuken in waren gedoken. Willem was een uitzondering, en schopte het met zijn broodjes kitako (kipfilet, taugé, komkommer) tot een nominatie. De jury was erg gecharmeerd van de wasabikip, maar liet het broodje toch afvallen vanwege de komkommer die een half uur moest marineren. Ook genomineerd werd de Italiaanse BLT van Bernadine, een originele versie van de klassieker die ik woensdag beschreef. De ciabatta met rucolapesto, tomaat en pancetta leek ons heerlijk, maar we vonden die pesto toch net iets te veel gedoe. Tja, er kon er maar één winnen.

Maar voordat ik die winnaar bekend ga maken, wil ik nog twee ad hoc ingelaste prijzen uitreiken. De eerste is een virtuele pot pindakaas. Die sturen we bij deze naar alle pindakaasverslaafden die boterhammen met pindakaas, komkommer en sambal, met pindakaas en banaan, met pindakaas en chocoladevlokken of andere pindakaasvarianten hebben ingestuurd. Dat jullie er maar heel groot van mogen worden, jongens en meisjes.

De tweede, wederom virtuele, extra prijs is een flesje mondwater. Voor Ron. Kun je je mond spoelen Ron, als je weer zo’n benzinepompbroodje jonge kaas met een Mars ertussen hebt gegeten.

En dan nu de winnaar. Ward kreeg er honger van, Titia vond hem lekker en verantwoord (mits met biologische kipfilet) en ik vond hem spannend, maar toch alledaags en snel te maken: het broodje mangochutney, kipfilet en cashewnoten van Deborah. Van harte gefeliciteerd Deborah, een picknickpakket komt zo snel mogelijk naar je toe.

Nextbroodje voor 1 persoon:

Verhit een grillpan of koekenpan, rooster hierin een stuk of 15 cashewnoten en hak ze grof. Verhit een theelepel olie in dezelfde pan. Snijd een halve kipfilet in dunne plakjes en bak deze in een paar minuten gaar. Bestrooi met versgemalen peper en zout. Meng gelijke delen mayonaise en chutney en bestrijk hiermee de onderste helft van een mini-ciabatta. Beleg met ragdun gesneden ijsbergsla, plakjes kip en cashewnoten en dek af met de bovenste helft.

Nieuwsgierig naar die andere 64 broodjesrecepten? Kijk op www.nrc.nl/kokenetc