Mandgraafwedstrijd (2)

In de pauze op school loopt Rintje naar juf Wijskop. „Volgende week is het sportdag”, zegt hij, „en het leek me een goed idee dan ook een kampioenschap mandgraven te houden!”

Juf Wijskop is meteen enthousiast en roept de klas bij elkaar. „Als jullie volgende week naar de sportdag komen moeten jullie allemaal je mand meenemen, en jullie deken. Dan heb ik een verassing! Een nieuw onderdeel voor de sportdag.”

„Spannend”, zegt Tobias. „Ik heb een hele mooie mand!”

„Mijn mand is roze, met strikjes aan de rand”, zegt Henriette. „Ik neem hem alleen mee als het niet regent. Ik wil niet dat mijn mand vies wordt.”

Gelukkig is het droog tijdens de sportdag en iedereen heeft zijn mand meegenomen.

„Ik kan het nu verklappen”, zegt juf Wijskop. „We doen dit jaar niet alleen hoogspringen, koekbotjes happen, met een stok in je bek zwemmen en kuilen graven, maar we doen ook een wedstrijd mandgraven!”

„Mandgraven?” vraagt Henriette. „Daar heb ik nog nooit van gehoord.”

„Je moet zo lang mogelijk in je dekens graven,” zegt juf. „Tot je niet meer kan. Wie dat het langst kan heeft gewonnen.”

„Wat stom”, zegt Henriette. „Ik graaf nooit in mijn mand! Dat is toch nog nergens goed voor?”

„Ik doe het elke avond”, zegt Tobias. „Soms duurt het wel een uur voordat je lekker ligt.”

„Zet alle manden maar naast elkaar”, zegt juf. „Met je deken er plat in. Als ik op mijn fluit blaas mag iedereen beginnen met graven!”

Als alle honden klaar staan blaast juf op haar fluit. Iedereen springt in zijn mand en begint te graven, de dekens worden van rechts naar links gegooid. Het is een hele drukte op het sportveld. Al snel stopt Henriette met graven. Ook andere honden geven het op. Ze zijn doodmoe en laten zich hijgend in hun mand vallen. Op het laatst zijn alleen Rintje en Tobias over. Ze graven en graven maar door. Het lijkt wel uren te duren. Maar dan ploft ook Rintje neer in zijn mand. Zijn tong hangt uit z’n bek en hij kan geen poot meer bewegen.

„De kampioen mandgraven 2007 is Tobias Teckel!” roept juf, en ze hangt Tobias een medaille om.

„Ik dacht dat ik lang kon mandgraven”, zegt Rintje. „Maar zo lang als jij hou ik het niet vol.”

„Jij wordt vast kampioen kuilen graven”, zegt Tobias.

„En ik dan?” vraagt Henriette. „Zo win ik helemaal niks.”

„Jawel hoor”, lachen Rintje en Tobias, „jij krijgt de prijs voor de hond met de mooiste mand!”

EINDE

www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma