Landis: minder straf bij informatie over Armstrong

Miami, 11 mei. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft Floyd Landis strafvermindering aangeboden in ruil voor belastende informatie over zevenvoudig winnaar van de Tour de France Lance Armstrong. De Amerikaanse wielrenner zei dit gisteren. ”In het eerste gesprek tussen USADA en mijn advocaat is verteld dat ik een lagere straf kan krijgen als ik ze iets geef waarmee ze Armstrong kunnen belasten”, zei Landis. Hij is er niet op ingegaan. ”Zo`n belachelijk aanbod verdient geen antwoord. Ik word al ten onrechte beschuldigd en deze zaak heeft helemaal niks met Armstrong te maken.” Landis volgde Armstrong vorig jaar op als winnaar van de Tour, maar vlak na zijn zege kwam naar buiten dat hij positief had gereageerd bij een dopingtest. Hij probeert sindsdien zijn onschuld te bewijzen. Volgens Landis heeft algemeen council Travis Tygart namens USADA het voorstel gedaan. Tygart liet in een reactie weten niet op de zaak in te gaan. ”Maar als Landis voorbij wil gaan aan de regels wil ik graag zeggen dat dit absolute onzin is, iets anders kan ik er niet van maken”, aldus Tygart. Landis moet op 14 mei voor een hoorzitting voor de arbitragecommissie van het USADA verschijnen.