Kwart wil niet op donorlijst

Ruim een kwart van de Nederlanders is niet bereid zich te registreren als orgaandonor. Dat is twee keer zoveel als drie jaar geleden.

Dit staat in een studie van onderzoeksinstituut Nivel naar de gevolgen van een actief donorregistratiesysteem. In zo’n systeem worden mensen die niet laten weten of ze na hun dood organen willen afstaan, automatisch geregistreerd als donor. Toch meent het Nivel dat door het systeem meer mensen donor zullen zijn.

Nederlanders zijn ook steeds minder bereid om een orgaan van een overleden familielid beschikbaar te stellen, als ze niet weten wat de overledene had gewild. In 2004 zei 40 procent daarmee in te stemmen Nu is dat 30 procent. De toestemming van de nabestaande is doorslaggevend bij beslissing over orgaandonatie. Zij bepalen vaak of een overledene donor wordt of niet. De meerderheid van de Nederlanders vindt ook dat nabestaanden om instemming moet worden gevraagd.

Bert Elbertse van het NIGZ, verantwoordelijk voor de voorlichting over donorschap, weet niet waarom Nederlanders negatiever denken over donatie dan drie jaar geleden. „Het was altijd zo dat veel mensen zeggen dat ze donor willen zijn, maar zich niet inschrijven. Het zou kunnen dat mensen door onze campagnes daadwerkelijk over het onderwerp zijn gaan nadenken en zich nu een mening kunnen vormen.”

Ruim 2,8 miljoen Nederlanders staan als donor ingeschreven. Het aantal feitelijke donoren was in dat jaar 200. Sinds 2005 daalt het aantal feitelijke donoren. De oorzaak van die daling is niet bekend. Het zou volgens het Nivel kunnen komen door een gestegen werkdruk in ziekenhuizen, of door daling van het aantal verkeersdoden.

In mei wachtten 1.421 mensen op een orgaan. Elk jaar sterven honderden mensen omdat niet tijdig een vervangend orgaan beschikbaar is.