Klein vliegen en groter

De Mini Delta geeft veel pret voor weinig geld, maar blijft troostvlieger tje. rubriek Spelen Klootwijk

In zes talen staat op het kartonnetje van de kleinste vlieger ter wereld dat je moet opletten waar de wind vandaan komt. In het Nederlands: ‘gelieve met de rug naar de wind te staan’. In het Engels staat er nog bij dat je de vlieger los moet laten, maar alleen in het Frans wordt uitgelegd dat je eerst de lijn aan de vlieger vast moet maken voor je hem oplaat. Franse kinderen weten dat niet uit zichzelf.

De Mini Delta kost bij speelgoedwinkel Toy R Us 2,50 euro. Weinig geld voor veel pret. Het kleurige driehoekje, met een spanwijdte van 46 centimeter en twee lange linten aan de punten, is eigenlijk een troostvliegertje voor wie van een veel grotere droomt. Die verkopen speelgoedwinkels niet. Voor grotere moet je naar specialisten. In grote steden, in kustplaatsen, maar ook in plaatsen waar het nooit waait, zoals Amersfoort. Nee, dat noem je tochten, dat is geen wind.

Het wemelt van vliegerwinkels op het internet en de beschrijvingen van modellen zijn soms pure heldendichten. Maar hoge prijzen.

Een vlieger die je naar Engeland sleurt als je hem niet in Scheveningen verankert kost 300 euro of meer. Toch zit er minder werk aan dan aan een kampeertent van die prijs. Een tent is trouwens eenvoudig om te bouwen tot vlieger.

Er zijn goede redenen om een grote vlieger te maken of te kopen. Je kunt je eraan voortbewegen op het land en over water. Hangend aan een vlieger kan een mens grotere sprongen vooruit maken dan een kangoeroe. Er zijn vliegers te koop waar bij gezegd wordt dat ze geschikt zijn voor mensen vanaf 16 jaar. Het gaat dan niet om de leeftijd maar om kilo’s. Een kind van tien dat te weinig snoep krijgt wordt er pardoes aan de lucht in getrokken.

Nou is dat ook iets waar veel mensen naar verlangen, de lucht in, en in vliegerboeken en op vliegerwebsites wordt vaak herinnerd aan de Chinese keizer die zo’n grote vlieger liet maken dat hij er zelf aan kon worden opgehesen.

Jammer dat het niet heeft doorgezet. Ideaal om de boel in de gaten te houden, hoog in de lucht zonder herrie. Wat ook zou kunnen: filmen. Een camera op afstand bediend in de lucht. Tien camera’s aan tien vliegers om Parijs-Roubaix te verslaan zonder de teringherrie van een helikopter.

En wat te denken van vliegerfilmen boven de Rotterdamse haven en de beelden direct doorgeven aan tv of internet?

Het gebeurt allemaal (nog) niet omdat de verbeelding al geruime tijd niet aan de macht is en de brandstof nog steeds niet onbetaalbaar.

Alleen fotografen doen eraan. Foto’s maken met een vlieger gebeurt allang. Nu ook met digitale camera’s op afstandsbediening.

Je hebt er Hollandse meesters in die zulke bijzondere luchtfoto’s maken dat het wel kunst lijkt. En zo ook genoemd wordt. Gerco de Ruijter is er zo een. Zie zijn website www.gercoderuijter.nl.

Of koop het drie jaar oude boek Gerco de Ruijter van Basalt Publishers (net opgeheven) bij MK galerie in Rotterdam (www.mkgalerie.nl).

Als je zijn foto’s ziet, wil je zelf mee omhoog en heeft de Mini Delta alweer afgedaan.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk