Kattenkwaad

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder. Maar jij kunt het ook, met behulp van Menno. Deze week maakt hij hondendrol...

Drol foto Menno Steketee recept van de rubriek Lekker Vies Steketee, Menno

In Artis zat laatst de grote mannetjesgorilla op zijn boomstronk in het buitenverblijf. Hij keek eens afwezig naar zijn voetzolen. Hij keek naar twee van zijn vrouwtjes die een bloemkool over en weer rolden. En hij wierp een vluchtige blik naar de tientallen bezoekers die zich achter het dikke glas hadden verzameld.

De grote aap zuchtte diep en draaide zijn rechterhand achter zijn bips. Daaruit verscheen eerst een klein zwart puntje, dat groeide en groeide. De toeschouwers hielden hun adem in. En jawel hoor: even later had de vriendelijke reus een apendrol op zijn handpalm gedraaid.

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, hield de aap daarop zijn hand voor zijn stompe neus en rook eens aan het goedje. De goedaardige planteneter fronste donker.

Een zucht van ontzetting rilde door de menigte. Een paar moeders pakten hun kinderen bij de arm en trokken ze mee naar het nabije, onschuldiger aquariumgebouw. Daar deden ze verstandig aan, want de voorstelling was nog niet afgelopen. Het publiek dat was gebleven, mocht nog toezien hoe de gorilla de drol in zijn hand helemaal oppeuzelde.

Ja, het eten van poep, zoals die gorilla deed, wekt groot afgrijzen. En meteen schoot toen de kattenkwaadwedstrijd te binnen die een televisieprogramma een jaar of tien jaar terug uitschreef.

De winnaar van de wedstrijd was een goed gelijkende hondendrol van ontbijtkoek en wat andere ingrediënten. Zo’n ontbijtkoekdrol is ook een soort vies gerecht en daarom dus geschikt voor Lekker Vies. Voor een goed gelijkende hondendrol heb je nodig:

Ontbijtkoek, vier plakken

Pindakaas, twee lepels

Stroop, een lepel

Pinda’s, een handje vol

Verkruimel de ontbijtkoek in een schaal en doe er de pindakaas en de stroop bij. Kneed goed tussen je handen. Voeg zoveel water toe dat het goedje glad en zacht is. Doe er ook wat gekneusde pinda’s bij want in echte drollen zitten ook altijd van die nootjes. Dat komt doordat de honden die noten die tussen de hondenbrokken zitten niet goed kunnen verteren. Daarom zie je ook vaak stadsduiven in hondenpoep pikken.

Doe de smurrie daarna in een spuitzak – zo eentje waarmee je slagroom op taarten draait. Doe geen mondstuk op de spuitzak, want dan zie je meteen dat het geen echte hondenpoep is.

Druk de smurrie door de spuitzak op een stoep waar veel honden langs komen. Stel je verdekt op en wacht op de dingen die komen gaan. De grap is dat mensen die hun hond uitlaten met walging moeten toekijken hoe het aangelijnde beestje aan zijn riem trekt en de zogenaamde hondendrol opschrokt. „Hmmm, lekkere koek!”, denkt de hond. „Bah, vieze poep!”, denkt het baasje. En ze hebben allebei een beetje gelijk.

Dit is wel heel vies! Weet jij nog iets viezers (maar dan niet met drollen)? Mail naar kinderpagina@nrc.nl