José Ramos-Horta wordt president Oost-Timor

Interim-premier José Ramos-Horta heeft de presidentsverkiezingen in Oost-Timor gewonnen. Gisteren was 90 procent van de stemmen geteld en was duidelijk dat Ramos-Horta met 73 procent van de stemmen niet meer ingehaald kon worden door zijn opponent Francisco Guterres. Dat heeft de verkiezingscommissie gemeld.

De verkiezingen van woensdag zijn vredig verlopen, in tegenstelling tot de eerste ronde een maand geleden, waarbij veel meldingen zijn gemaakt van ongeregeldheden. Beide kandidaten hebben vooraf gezegd de uitslag te zullen respecteren. De opkomst lag rond de 80 procent.

Ramos-Horta (57) zei gisteren de armoede te willen bestrijden „met het hele land, om het te verenigen en zijn wonden te helen”. Hij wil de economie versterken door buitenlandse investeringen aan te trekken. „Ik vier geen feest omdat het vijf jaar hard werken zal zijn. Dat is geen reden voor een feestje.” Hij heeft de overwinning nog niet opgeëist, in afwachting van de complete uitslag vandaag.

Ramos-Horta won in 1996 samen met bisschop Carlos Belo de Nobelprijs voor de Vrede, voor hun geweldloze onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Vorig jaar, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was, nam hij het premierschap over van Mari Alkatiri, die moest vertrekken na een opstand van ontslagen militairen, die leidde tot rellen, plunderingen en brandstichting in de hoofdstad Dili. Er vielen ruim dertig doden. Een vredesmacht van overwegend Australiërs bewaart sindsdien de vrede. Nog ongeveer 30.000 Timorezen verblijven in ontheemdenkampen rond Dili en durven niet terug naar huis, uit angst voor bendegeweld. Ramos-Horta heeft beloofd snel een oplossing voor hen te zullen vinden.

Huidig parlementsvoorzitter Guterres, ook bekend als Lu-Olo, was kandidaat namens de voormalige vrijheidsbeweging Fretilin, momenteel de regerende partij. Hij haalde de meeste stemmen in de eerste ronde, maar kon niet op tegen de steunbetuigingen die Ramos-Horta kreeg van de afgevallen kandidaten. Fretilin kijkt nu met angst de parlementsverkiezingen van volgende maand tegemoet. Uit die verkiezingen komt de premier voort, een post die belangrijker is dan het presidentschap. De huidige president Xanana Gusmão heeft aangekondigd aan die verkiezingen te zullen meedoen. (AP, Reuters)