Is dit de laatste vraag?

Dit is de laatste aflevering van de rubriek ‘Morgen weer een vraag’ met antwoorden op alledaagse mysteries.

Is dit ook de laatste vraag?

Het dagelijks leven is een mysterieus zaakje. Dat blijkt wel uit de vele lezersvragen die nrc.next de afgelopen weken ontving. In de rubriek ‘Morgen weer een vraag’ zijn er hier een paar beantwoord. Komen fruitvliegjes uit het niets? Waarom schrijven we v.l.n.r.? En hoe komt het dat schelpen rechtsdraaiend zijn?

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek. Vanaf maandag bericht next hier over jaarlijkse vragen: de eindexamens. Is dit dan het laatste mysterie dat deze krant ontrafelt? Nee. Lezersvragen blijven van harte welkom. Binnenkort maakt deze rubriek elders in next onder een andere vlag een doorstart.

De vragen die next krijgt, variëren van ‘waarom applaudisseren mensen met hun handen?’ tot ‘waar haalt een koelkast zijn kou vandaan?’ De eerste blijft een goede vraag, de tweede kunnen we lezer Andy Knauf uit Zwijndrecht nog beantwoorden.

„Het mysterie is dat een koelkast geen kou genereert, maar warmte onttrekt”, weet André den Boer, productmanager bij Whirlpool. Een technische uitleg voert langs de compressor, de condensor en verdamper. Maar laten we het leuk houden. De kern is dat geperst gas eerst afkoelt tot vloeistof, dan weer opwarmt tot gas en daarbij warmte aan de kast onttrekt. Zo zit dat, Andy.

Soms riep de ene vraag weer een andere op. Na de aflevering ‘waarom heet pindakaas káás’ mailde Tim Ritmeester (11) uit Amsterdam ‘waarom heet boterham dan ham?’ We moeten je teleurstellen Tim, mailt redacteur Jeroen Balkenende van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. In 1567 wordt beboterd brood al omschreven als 'boteram’ (zonder ‘h’). Maar voor de ham is geen ‘bevredigende etymologie’. Ham(me), am(me) komt in 1599 al wel voor als ‘afgesneden stuk eten’. Met ham heeft boterham in ieder geval niets te maken.

Tot slot verwonderden meerdere lezers zich over het ontbreken van bepaalde treinsporen op stations. Spoor 6 in Utrecht, spoor 5 in Rotterdam en spoor 12 in Amsterdam bijvoorbeeld. „Die sporen zijn er meestal wel”, zegt NS-woordvoerder John Krijgsman. „Maar ze hebben geen perrons.” Het zijn ‘tussensporen’, bedoeld voor de afwikkeling van het treinverkeer. „Je staat er soms stil. Maar je kunt er alleen niet in- of uitstappen.”

Dit is niet de laatste lezersvraag in next. Van wie we wel afscheid nemen, is het mannetje van illustrator Lobke van Aar dat hier drie weken trouw figureerde. Sterker nog: hij is al bijna uit beeld. Wie was dat mannetje eigenlijk, Lobke? Dat blijft een beetje een mysterie.

„Driek.”