Internet Voorkeur

De website van Downing Street 10

Downing Street 10. De Britse premier Tony Blair maakte gisteren bekend dat hij het in juni na tien jaar voor gezien houdt. Dat betekent dat deze zomer een nieuwe bewoner zijn intrek neemt in Downing Street 10, de ambtswoning van de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, met waarschijnlijk de bekendste voordeur van Groot-Brittannië.

De website van de premier, www.number-10.gov.uk, bevat de gebruikelijke officiële documenten, persverklaringen en andere regeringsstukken. Er is ook een fotogalerij te zien over de tien jaar die Blair aan het bewind geweest is. Die begint met een opname van 2 mei 1997, waarop een jeugdig ogende Blair samen met zijn vrouw Cherie vrolijk naar de pers wuift vanuit de deuropening van Downing Street 10.

De site biedt ook een rondgang door het huis, met panoramaopnamen van de verschillende vertrekken, met beknopte beschrijvingen en veel oog voor details. Zo blijkt de ‘Teracotta room’ eerder allerlei andere namen te hebben gehad, afhankelijk van de kleur waarin de kamer was geschilderd. Toen Margaret Thatcher de ambtswoning betrok heette de kamer de ‘Blue room’, na een renovatie onder haar leiding werd de naam ‘Green room’. Ook bevat de site uitgebreide biografieën van alle voorgangers van Tony Blair.

Documenten en rondgang op www.number-10.gov.uk