in de marge

‘Reis verdedigingsalarm’ gilt snerpend. Foto Jaime Halegua

Het buitenland is een mooie uitvinding voor mensen die op vakantie willen. Helaas wordt het buitenland vaak bevolkt door buitenlanders, en zoals men weet, weet je het nooit met die lui. Daarom nemen velen die op reis gaan een grote portie achterdocht mee in hun reisbagage.

De markt van reisparafernalia speelt al jaren in op de behoefte om tijdens het grote avontuur op safe te spelen. Zo zijn er stalen netten waarin de rugzak veilig opgeborgen kan worden en handzame hangsloten voor tassen en koffers.

De firma Technolyt importeert een baaierd aan beveiligingsmiddelen voor de reiziger. Veel van deze apparaten komen uit de koker van het Amerikaanse bedrijf Doberman (Your personal watchdog). Het zijn kleine, lichte instrumentjes die men aan lichaam, tent of ander eigendom kan bevestigen. Sommige van deze apparaatjes reageren op bewegingen in de buurt, zoals het ‘infrarood perimeter alarm’. Andere, zoals het Doberman-tasalarm, reageren wanneer het te beveiligen object wordt bewogen. En er zijn hand-helds die door de eigenaar zelf geactiveerd moeten worden om onverlaten af te schrikken en omstanders te alarmeren. Allemaal geven ze een alles doordringend, snerpend alarmgeluid van circa 90 decibel. Populair is volgens Technolyt met name het ‘reis verdedigingsalarm’.

Dit alarm oogt als een usb-achtig instrument. Het bevat een soort pincet dat uit het apparaat gehaald moet worden en tussen deur en deurstijl moet worden geklemd. Gaat de deur open dan opent de ‘pincet’ zich hetgeen de niet-dove medemens zeker zal opvallen. Wie dit in een hotel doet, zal niet lang een gewaardeerde gast blijven, maar heeft dan wel een insluiper de stuipen op het lijf gejaagd.

Hans Moll

Doberman reis verdedigingsalarm, 12,95 euro.