Hoe de oorlog is verdwenen

De strekking en de conclusie van Elsbeth Etty`s artikel `Is het genoeg geweest?` (Boeken 04.05.07) vind ik pertinent onjuist. Uit het recente succes van de film Zwartboek van Paul Verhoeven in Nederland blijkt dat ons land nog helemaal niet klaar is met en nog geen genoeg heeft van WO II. Blijkbaar valt er nog steeds iets toe te voegen aan verhalen over deze oorlog. Bij onze oosterburen is dit ook zeker het geval gezien het succes van de film Der Untergang en de commotie rond de biografie van Günter Grass. De bewering van Etty dat `de groten van nu [...] schrijven over de tragedies en mythes van hun tijd` is ook een zeer beperkte visie. Dit impliceert dat grote schrijvers niet meer over het verleden mogen schrijven, maar alleen uit het heden of recente verleden moeten putten. Anna Enquist had niet over James Cook mogen schrijven en Arthur Japin moet het niet wagen zijn geplande western uit te brengen.

    • Martijn Lofvers