Gezinsdrama blijkt moeilijk te voorzien

EDE. Een gezinsdrama waarbij een ouder zijn kinderen en vaak ook de (ex-)partner ombrengt, is moeilijk te voorkomen. Vaak zijn er vooraf geen signalen dat de dader, meestal de vader, hiertoe zal overgaan. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Utrecht, waarvan de resultaten gisteren in Ede werden gepresenteerd. De dader is vrijwel altijd een getrouwde man van tussen de dertig en veertig jaar, tevens de biologische vader. Hij is vaak niet eerder in contact met hulpverlening of justitie geweest. Ook was meestal geen sprake van huiselijk geweld. ”Het is vaak een heel ideaal gezin”, zei een van de onderzoekers, de psycholoog en criminoloog Marieke Liem. Het onderzoek is mede gebaseerd op gegevens van verdachten die zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum.