Fortis zwijgt over ABN Amro

Bank en verzekeraar Fortis wilde vanmorgen geen openheid geven over haar plannen in de biedingsstrijd rond ABN Amro. Hiermee komt het Belgisch-Nederlandse bedrijf niet tegemoet aan de wens van minister Bos (Financiën, PvdA). Bos riep dinsdag het consortium waar Fortis deel van uitmaakt op om snel duidelijkheid te verschaffen of het een bod zal doen op de Nederlandse bank. Er ligt een bod van het Britse Barclays op ABN Amro, maar omdat het consortium nog steeds geen actie heeft ondernomen, blijft vooralsnog onduidelijk of deze overname doorgaat.

Fortis publiceerde vanmorgen cijfers over het eerste kwartaal. Tijdens de telefonische persconferentie wilde financieel directeur Gilbert Mittler niet ingaan op vragen over ABN Amro. Hij las een korte verklaring voor waarin hij stelde dat het consortium voor 27 mei met een toelichting zal komen. Het consortium, waarin naast Fortis ook Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander zitten, moet uiterlijk op die datum uitsluitsel geven of het zijn bod doorzet. Dan loopt de wettelijke termijn af die inging op 27 april, de dag dat het consortium zijn belangstelling voor ABN Amro kenbaar maakte.

Het consortium deed afgelopen weekend een bod op de Amerikaanse ABN Amro-dochter LaSalle en zei dat het van plan was een bod te doen op de rest van de bank. Het bod op Lasalle van 24,5 miljard dollar werd onmiddellijk afgewezen door ABN Amro. Daarna is ook het boekenonderzoek dat het consortium bij de bank deed gestaakt.

Het consortium heeft ABN Amro in een memo details gegeven over de plannen voor na de overname. Hierin stond hoe de bank tussen de drie zou worden opgedeeld en ook dat de opsplitsing drie jaar zal gaan duren, zo bevestigen bronnen binnen ABN Amro. Vooral de verdeling van de divisie Europa en de Nederlandse bankactiviteiten zou erg veel tijd in beslag nemen.

Breaking views: pagina 13

Experts bloggen over ABN Amro op nrc.nl/expertblog