Brussel vraagt 2,4 miljard euro voor Galileo-satellieten

BRUSSEL. De Europese Commissie stevent af op een voorstel waarbij de EU-landen snel 2,4 miljard euro moeten betalen voor de bouw van dertig gps-satellieten. Dat bedrag komt bovenop de 1,2 miljard euro die al is uitgegeven. De snelle betaling is nodig omdat een groep bedrijven donderdag definitief afziet van hun aandeel in de bouw van de zogeheten Galileo-satellieten. De betaling zou voor Nederland omgerekend uitkomen op een factuur van 96 miljoen euro. Nederland betaalt namelijk ongeveer 4 procent van de EU-uitgaven. Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) vindt de snelle betaling door de EU-landen de meest voor de hand liggende oplossing, zei zijn woordvoerder gisteren. Het alternatief is om te stoppen of om het project flink te beperken. De Europese Commissie beslist volgende week woensdag over het voorstel aan de EU-landen. Minister van Financiën Wouter Bos zei maandag al ”argwanend te staan tegenover alles wat extra EU-geld kost”.