Betalen voor beenruimte

KLM maakt van de nooduitgang in haar vliegtuigen een deugd. Passagiers kunnen voortaan voor 50 euro extra een stoel bij de nooddeur krijgen. Het is een proef, zei KLM gisteren. „Voor extra comfort moet je meer betalen”, aldus een woordvoerder.

Er zijn veel Nederlanders met lange benen, die vragen om een plek met extra beenruimte. Deze stoelen bevinden zich bij de hoofdingang en de nooduitgangen. Passagiers in de economy class hebben nu een ‘pitch’ tussen de 29 en 32 inch, de term voor de afstand van rugleuning tot rugleuning, gemeten in inches. Omgerekend is dat tussen de 73 en 81 centimeter.

Overigens willen veel reizigers juist niet bij de nooduitgang zitten, want bij een noodsituatie moeten ze dan het voortouw nemen. En hoewel de evacuatie van een vliegtuig een grote zeldzaamheid is, geeft de veiligheidsdemonstratie elke vlucht weer aan dat een ongeluk wel kan gebeuren. Wie bij de nooduitgang zit, wordt nog eens apart voorzien van instructies hoe te handelen.