‘Amerikanen geven geld uit als gekken’

Oud-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Paul Volcker denkt dat de economie in de VS gevaar loopt omdat het land structureel meer consumeert dan produceert. „We schaatsen op dun ijs.”

Het Amerikaanse handelstekort is nog nooit zo groot geweest en in plaats van te produceren of te sparen „geven we als gekken uit”. Dat zei Volcker gisteravond op een bijeenkomst voor niet-Amerikaanse journalisten in New York.

Amerikanen geven nu al twee jaar gemiddeld meer uit dan ze verdienen. „De VS zijn tevreden met hun bestedingen en Azië is tevreden met zijn groei. Ik vraag me af: kan dat zo doorgaan? De afloop heeft een enorme impact op de wereldeconomie.”

Volcker was vanaf 1979 voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Hij werd in 1987 opgevolgd door Alan Greenspan, die gisteren op een conferentie in Singapore herhaalde dat hij de kans op een recessie in de VS dit jaar op eenderde schat. De Amerikaanse beursgraadmeters maakten gisteren de grootste daling van de laatste twee maanden door nadat bekend was geworden dat het handelstekort in maart met eentiende is gegroeid tot 64 miljard dollar (47 miljard euro).

Onder leiding van de huidige centralebankpresident Ben Bernanke besloot de Federal Reserve eergisteren de Amerikaanse rente onveranderd te laten omdat de inflatiegroei nog te groot is. Die bedraagt 2,1 procent op jaarbasis.

Volcker heeft naar eigen zeggen „een ouderwets antwoord” op vragen over de risico’s van inflatiebeperking. „Er is mogelijk bezorgdheid dat de inflatie uit de hand loopt. Dat kan leiden tot renteverhogingen en daar volgt dan eventueel een recessie op.” Volcker maakt zich ook zorgen over de hypotheekcrisis in de VS. „Een aanzienlijk probleem”, noemt hij de verwachting dat 2 miljoen woningbezitters na aflossingsproblemen uit hun huis worden gezet.