Akkoord over nieuw kabinet in Belgrado

De pro-Europese partijen in Servië hebben vannacht een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitieregering. Het akkoord komt op de valreep: als er maandag geen regering is moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De drie partijen, de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic, de Servische Democratische Partij (DSS) van premier Vojislav Kostunica en de hervorminsggezinde partij G17 Plus hebben sinds de verkiezingen van 21 januari gepraat over de vorming van een nieuwe regering. Op het laatst was de controle over de geheime diensten en de politie – met op de achtergrond de plicht tot samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal – het breekpunt.

Afgesproken is dat er nu een presidentiële raad wordt gevormd, geleid door president Tadic, die de supervisie over alle geheime diensten krijgt. De DS van Tadic is voor uitlevering van oorlogsmisdadigers en samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal; de DSS van premier Kostunica staat daar zeer gereserveerd tegenover. Afgesproken is dat Dragan Jokic (van de DSS) minister van Binnenlandse Zaken blijft; hij controleert de politie. De DS van Tadic gaat ook de militaire inlichtingendienst controleren.

Het akkoord komt na een roerige week, waarin de DSS van premier Kostunica veel ophef veroorzaakte door de ultra-nationalist Tomislav Nikolic in staat te stellen voorzitter van het parlement te worden. De DS en G17 Plus braken daarop het coalitie-overleg met de DSS kwaad af.

De Europese Unie hekelde Servië gisteren bij monde van eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) nog in scherpe bewoordingen wegens de verkiezing van Nikolic tot voorzitter van het Servische parlement.

Rehn zei in Zagreb dat Servië met die verkiezing „de klok in twee dagen twintig jaar heeft teruggezet”. Hij voegde daaraan toe dat hij zich „in een gevaarlijke tijdmachine waande” toen hij luisterde naar de toespraak die Nikolic woensdag in het parlement afstak. In die rede zei Nikolic onder andere dat Servië beter een Russische provincie kan zijn dan een lid of zelfs „een kolonie” van de Europese Unie. Hij omschreef zichzelf ook als „een euroscepticus die een vijand van de EU is geworden”. In Belgrado wordt verwacht dat een nieuwe, democratische regering Nikolic direct vervangt. (VIP, AP)