Afellay mist jeugd-EK

Ibrahim Afellay van PSV heeft zich afgemeld voor het Europees voetbalkampioenschap voor spelers onder 21 jaar. Dat toernooi wordt van 10 tot en met 23 juni in Nederland gespeeld.

Afellay, die inmiddels ook a-international is, was een belangrijke pion in het elftal van Foppe de Haan. De middenvelder heeft echter te veel last van een enkelblessure om aan het toernooi mee te kunnen doen.

Het is voor Afellay niet de eerste keer dat hij een Europees jeugdkampioenschap mist. Ook vorig jaar, toen Jong Oranje in Portugal de Europese titel won door onder meer verrassend titelfavoriet Frankrijk te verslaan, was hij door een blessure afwezig.

Afellay is niet de enige afwezige in de voorlopige selectie van dertig voetballers van bondscoach De Haan. Stijn Schaars, Evander Sno en doelman Piet Velthuizen missen het Europees kampioenschap ook omdat zij teveel last van blessures hebben.

AZ, Ajax en Feyenoord zijn met vier spelers in de voorlopige selectie vertegenwoordigd. De Haan presenteert zijn definitive spelersgroep voor het Europees kampioenschap op maandag 28 mei. Hij reduceert zijn selectie dan tot 23 voetballers.

Heerenveen, Groningen, Arnhem en Nijmegen zijn de vier speelsteden van het EK voor spelers onder de 21 jaar. De beste vier ploegen plaatsen zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in China. (ANP)