5 Suriname

Desi Bouterse in 1985

Zorg & Hoop

Radio 5, morgen, 17.00-18.00u.

Suriname is in afwachting van de start van het strafproces tegen oud-legerbevelhebber Desi Bouterse, hoofdverdachte van de gewelddadige executie van 15 tegenstanders van zijn militair bewind, in de nacht van 7 op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia in Paramaribo. Het is nu ruim 25 jaar geleden dat deze gruwelijke misdaad tegen de menselijkheid plaats vond en het land daarna in diepe ellende stortte. Zorg & Hoop heeft besloten de vierdelige radiodocumentaire Van Fort Bomika tot Fort Zeelandia weer uit te zenden, die in 1983 voor het eerst werd uitgezonden. Veel mensen kunnen zich namelijk schijnbaar niet meer helder voor de geest halen waartoe deze zwarte bladzijde uit de Surinaamse geschiedenis heeft geleid. Morgenavond deel 2: het aantreden van Henk Chin A Sen als president en aandacht voor de linkse coup van de militairen Sital, Mynals en Joeman. (ML)