1 Moederdag

Vrouwelijke adviezen van Ruth Carpenter, in ‘Vraag het je moeder’ Cover van Vraag het je moeder van Ruth Carpenter

Vraag het je moeder

Ruth Carpenter & Richard Carpenter, 9,95 euro, uitgeverij Thoeris

Bij ruzie: niet op de grond gaan liggen en gillen. Dit helpt niet. Althans, zo win je nooit. Deze en meer vrouwelijke adviezen zijn verzameld in de bundel Vraag het je moeder: vijftig dingen die je moeder je had moeten leren maar waarschijnlijk niet deed. Onderverdeeld in de hoofdstukken ‘Stijl en etiquette’, ‘Mannen’, ‘Hoe word je een goddelijke huisvrouw’ en ‘De geheimen van een vrouw’ behandelt het boekje een variëteit aan onderwerpen waarvan je zeker weet dat je die nooit met je moeder zou bespreken – maar waar je bij een goede vriendin omwille van de vrouwelijke scheve-ogen („wéét je dat niet?!”) of de eeuwige competitiedrang („no way dat ik haar vertel dat ik eerst met een tandenborstel mijn lippen bewerk voor ze te stiften”) ook niet kunt aankloppen. Het hoofdstuk ‘modeblunders’ bevat bijvoorbeeld tips voor peervormige dames om geen broeken met smalle pijpen of soepjurken aan te trekken. Weinig wordt aan het toeval overgelaten in het hoofdstuk over lippen stiften; kuslippen maak je met een grondverf van lippenbalsem, de lipliner is ‘enorm uit’ en knalrode lipstick hoort niet thuis op smalle lippen. Voeg bij het lezen wel een snufje logica toe als tegengif voor de Amerikaanse dramatiek. Gelukkig zijn er voldoende stoere hoofdstukken, die heikele kwesties als ‘rijden in een sportwagen’, ‘pijpen’ en ‘een straffe cocktail shaken’ aankaarten. (OvD)