Wolfowitz krijgt meer tijd voor verweer

President Paul Wolfowitz van de Wereldbank krijgt meer tijd om het oordeel van het bestuur van de bank te bestuderen. Dit heeft het bestuur gisteravond besloten na een verweer van Wolfowitz’ advocaat. In plaats van tot en met gisteren, heeft Wolfowitz nu tot en met morgen gekregen.

De Wereldbank-president staat onder druk omdat hij persoonlijk zou hebben ingegrepen om zijn vriendin een forse loonsverhoging te geven toen zij buiten de bank werd geplaatst in 2005, om een belangenconflict met de toen aantredende Wolfowitz te voorkomen. Regels bij de bank staan niet toe dat partners binnen dezelfde hiërarchie vallen. Het bestuur zou volgens Amerikaanse bronnen al hebben geconcludeerd dat hij inderdaad over de schreef is gegaan. Wolfowitz zou volgende week andermaal zijn zaak mogen bepleiten bij het bestuur.

Naar verluidt zou een compromis mogelijk zijn waarbij Wolfowitz niets wordt nagedragen, hij wel de Wereldbank verlaat en de Verenigde Staten hun ongeschreven recht zouden behouden om zijn opvolger te benoemen.

In Washington hebben Democratische senatoren president Bush gevraagd op te treden. Bush verdedigde tot nu toe Wolfowitz, die tot 2005 Amerikaans onderminister van Defensie was. Ook Wolfowitz zelf heeft altijd gezegd niet af te willen treden naar aanleiding van de zaak. Hij wijt de kwestie aan onduidelijke gedragsregels binnen de Bank.

De senatoren vrezen dat de kwestie de Wereldbank in een crisis stort, en dat de Amerikaanse belangen daar niet mee gediend zijn. Aanstaande dinsdag neemt het bestuur van de Wereldbank een besluit.