Wat doen de kinderen

Levensgrote giraffen van ijzerdraad vestigen in Rotterdam de aandacht op het 150-jarig bestaan van diergaarde Blijdorp Foto WFA/Dirk Hol WFA03:GIRAFFEN OP HET HOFPLEIN:ROTTERDAM;04APR2007- Levensgrote giraffen van ijzerdraad, vetplantjes en viooltjes staan vestigen in Rotterdam de aandacht op het 150-jarig bestaan van diergaarde Blijdorp. Vier giraffen staan op het Hofplein. Ook aan de Maasboulevard staan enkele giraffen. WFA/ls/str. Dirk Hol WFA WFA

Jong leven ontdekken

Zaterdag 12 en zondag 13 mei is het 14de Nationale Kinderboerderijen Weekend en in het hele land zijn er activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Jong Leven’ en bezoekers, groot of klein kunnen zelf ontdekken welk jong leven er is op de boerderij. In het weekend wordt ook de ‘Nationale Vlindertelling’ gehouden en op zo’n 100 locaties – van kinderboerderijen tot heemtuinen en vlindertuinen – worden vlinders en bloeiende planten geteld door de bezoekers.

Inl en een overzicht van de deelnemers op www.kinderboerderijenweekend.nl.

Natuurvorser worden

Op zoek naar het voorjaar van bomen, planten, vogels en andere dieren. Koolmezen tussen de populieren, merels in de meidoorns?

Op een excursie zondag 13 mei vanaf informatieboerderij Zorgvrij in recreatiegebied Spaarnwoude kunnen kinderen van 4 t/m 10 jaar olv gidsen kijken naar de natuur en in korte tijd leren wat er te beleven valt in de natuur. Voelen aan een boombast of voel de kleine friemelbeestjes in de grond.

Natuurexcursie op zo 13 mei om 11u vanaf informatieboerderij Zorgvrij, recreatiegebied Spaarnwoude, Genieweg 46, Velsen-Zuid. Duur plm 1,5u. Aanmelden is niet nodig. Inl 023-5290984 www.ivnzk.nl

Op de camping staan

Op Camping de Groene Weide is alles al veertig jaar hetzelfde en de sfeer is er gezellig en vertrouwd. De heggetjes zijn geknipt, de toiletten glimmen en de tuinkabouters zijn weer gewassen. Maar wie weet wordt het dit jaar wel een vrolijke boel met het camping- echtpaar, een bemoeizuchtige toiletjuffrouw, gladde zakenman, pizzakoerier, bingo en disco... Zondag 13 mei speelt theaterkoor Vinger in je Oor de voorstelling Camping de Groene Weide in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, waarbij ook de muziek wordt gebruikt van het grote dansorgel De Schuyt (1932).

Voorstellingen op 13 mei om 13u30 en 15u Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6, Utrecht. Kaarten 4 t/m 12 jr €4, vanaf 13 jr €7, cjp- en U-pas €6. Res 030-2312789.

Moederdag vieren

Museum Volkenkunde helpt dit jaar een handje bij het bedenken van een leuk uitje voor Moederdag: op zondag 13 mei mogen kinderen hun moeder gratis meenemen naar het museum. Er is een (gratis) rondleiding tussen 13u30 en 14u30 over de tentoonstelling ETEN-tradities, taboes en delicatessen’ langs kookgerei, serviezen, eetgerei en ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. En van 12-16u is er een doorlopende workshop Chocolade, waar kinderen hun moeder kunnen verwennen met een zelfgemaakt hart van chocolade. Ook kunnen ze op een vliegend tapijt reizen, bij het kookeiland een pizzapuzzel maken, leren eten met stokjes en van alles ontdekken over tafelmanieren.

Moederdag in Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl 071-5168800 en www.volkenkunde.nl. Open 10-17u.

Speuren

Gezinnen die Moederdag lekker buiten willen vieren kunnen zondag 13 mei meedoen met een speurtocht/wandeling over de Brunssummerheide. Tijdens de wandeling wordt duidelijk wie nu die geheime (dieren)moeder is van de Brunssummerheide.

Start zo 13 mei tussen 11u en 15u vanaf Bezoekerscentrum Brunssummerheide, Schaapskooiweg 99, Heerlen. Leden Natuurmonumenten € 1,50, niet- leden € 3. Na afloop voor de moeders een lekkere verrassing in restaurant Schrieversheide. Aanmelden 045-5630 55.

Naar verhalen luisteren

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp bestaat 150 jaar en dat vieren ze dit jaar met in de Rivièrahal de historische expositie De Tijdreis, ingericht met foto’s en opgezette beesten. Er is een speciaal jubileumboek met dvd gemaakt, in (school)vakanties (o.a. van 17 t/m 20 mei) rijdt de historische Diergaarde Tram weer tussen het CS en de diergaarde en 12 mei is er een verhalenvoorleesdag voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Verhalenvoorleesdag op za 12 mei van 12-15u in de Sterrenzaal. Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Toegang 3 t/m 9 jaar €13,50, van 10 t/m 64 jaar €16,50, 65+ €15. Inl 010-4431495 en www.diergaardeblijdorp.nl

Voor Karekiet spelen

Zaterdag 12 mei is er in Natuurgebied de Vlietlanden bij Schipluiden een excursie voor kinderen in de basisschoolleeftijd met ouders of begeleiders. Tijdens een vaartocht door de Vlietlanden vertelt de gids over het gebied. Onderweg gaan we aan land. In het rietland ontdekken de kinderen al spelend hoe het leven van Kareltje Karekiet er uitziet. Door opdrachten uit te voeren komen ze van alles te weten over deze kleine rietvogel.

Kinderexcursie za 12 mei van 10-12u30. Vertrekpunt: Café Vlietzicht, Vlaardingsekade 60, Schipluiden. Kosten tot 12 jaar € 4, daarboven leden € 8, niet leden € 12. Aanmelden bij VVV Vlaardingen 0900-1192192.

Versjes van Annie zingen

Wordt het Sebastiaan, Het beertje Pippeloentje of toch Dikkertje Dap. Gisteren is de Annie M.G.

Schmidt-week begonnen en dit jaar staan de gedichten van de schrijfster centraal. In bibliotheken en (kinder)boekwinkels worden feestjes georganiseerd en ook kunnen kinderen via de website www.versjesvanannie.nl vóór 18 mei hun stem uitbrengen op één van haar kinderversjes. Op Annie’s geboortedag, 20 mei, wordt bekendgemaakt welke van haar kinderversjes de publieksfavoriet is. Onder de inzenders met dezelfde keuze als het uiteindelijk winnende versje worden drie prachtige boekenpakketten met de meest geliefde kinderboeken van Annie M.G. Schmidt verloot.