Verbod op vissen met sleepnet in deel van Stille Oceaan

Rotterdam. Het vissen met verzwaarde netten die over de zeebodem slepen, is vanaf eind september van dit jaar verboden in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Twintig lidstaten van de South Pacific Regional Fisheries Management Organization hebben daarover overeenstemming bereikt in de Chileense kustplaats Renaca. De maatregel is bedoeld ter bescherming van diepzeekoralen die grote schade ondervinden als de enorme en verzwaarde netten over de zeebodem slepen (diepzee-trawling). Ook diepzeevissen zouden van het verbod moeten gaan profiteren. Een voorbeeld daarvan is de Orange Roughy (Hoplostethus atlanticus), `s werelds langst levende vissoort die een leeftijd kan bereiken van naar schatting 150 jaar. Hij wordt pas op zijn dertigste geslachtsrijp en dat maakt de vis kwetsbaar voor overbevissing. Schepen moeten vanaf eind september tenminste vijf zeemijlen verwijderd blijven van de diepzeeriffen in het zuiden van de Stille Oceaan. Deze gebieden waren tot op heden in het bijzonder kwetsbaar, omdat ze meestal niet vallen onder de jurisdictie van een bepaald land. Het gebied dat onder de nieuwe regels valt loopt vanaf de evenaar tot aan de Zuidpoolcirkel en van Australië en Nieuw-Zeeland tot aan Zuid-Amerika. In totaal gaat het om circa een kwart van `s werelds oceanen.