Utrecht biedt zich aan als locatie voor Nationaal Museum

Rotterdam, 10 mei. Utrecht biedt zich aan als vestigingsplaats van het Nationaal Historisch Museum. Dit schrijft burgemeester Brouwer vandaag aan minister Plasterk (Cultuur). Op dit moment mogen alleen Den Haag, Amsterdam en Arnhem meedoen aan de `schoonheidswedstrijd` voor het museum waar de geschiedenis van Nederland getoond moet worden. De drie steden presenteerden afgelopen week hun plannen aan Plasterk, die in juni de knoop wil doorhakken. Andere steden mogen met plannen komen, maar de minister wil vooralsnog alleen kiezen uit de huidige genomineerde steden. Brouwer doet niettemin ”een appèl om de stad Utrecht mee te nemen” in de afweging. Utrecht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Er wordt gewerkt aan een meerjarig cultureel programma rond de Vrede van Utrecht en aan de transformatie van het Domplein tot een plaats waar 2000 jaar deels ondergrondse geschiedenis zichtbaar wordt. ”De plannen voor een Nationaal Historisch Museum in Utrecht sluiten hierbij naadloos aan”, schrijft Brouwer. Utrecht heeft volgens haar nog andere ”sterke troeven in handen”. De stad heeft een belangrijke rol heeft gespeeld in de vaderlandse geschiedenis: ”Van Romeinen tot Unie van Utrecht, van Willibrord tot Rietveld”. Daarnaast beschikt het Museumkwartier over een ”uniek palet” van bestaande historische collecties.(Zie voor de brief nrc.nl/kunst)