Timmermans sloeg juist de spijker op de kop

In deze krant van 4 mei verwijt Paul Kapteyn Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, wollige taal. Als voorbeeld noemt hij Timmermans pleidooi dat ”wij politici een grotere mate van eerlijkheid moeten beloven”. Kapteyn: ”Wie dit leest, zij op zijn hoede.” Jammer genoeg verzwijgt Kapteyn de volgende zin waarin staat wat Timmermans hiermee bedoelde: ”De aloude reflex om successen als nationale successen te claimen en mislukkingen aan `Brussel` toe te schrijven, moet worden afgeleerd.”

Volgens Kapteyn is dit blijkbaar niet van belang. Als wij echter op Europees niveau praktische oplossingen voor gezamenlijke problemen willen zoeken, is onderling vertrouwen van groot belang en ook het vertrouwen van de inwoners van Europa in de desbetreffende politici is niet zonder betekenis. Met zijn voorbeeld is Timmermans niet `wollig`, maar slaat hij een spijker op de kop.