Tilburgs raadslid Smolders opgepakt

Lijsttrekker Hans Smolders (46) van de Lijst Smolders Tilburg is gisteren opgepakt wegens het lekken van vertrouwelijke stukken. De Rijksrecherche verhoorde Smolders enige uren, waarna hij weer op vrije voeten kwam. In zijn woning nam de Rijksrecherche ‘bescheiden’ in beslag, waaronder drie computers.

De gemeente Tilburg deed vorige week aangifte tegen Smolders, omdat hij had geciteerd uit vertrouwelijk overleg van de fractieleiders met het Openbaar Ministerie en de districtschef van politie. Het OM en de politie besloten vorige week geen vertrouwelijke informatie meer uit te wisselen bij aanwezigheid van de Lijst Smolders Tilburg. Smolders had laten weten niet uit te sluiten dat hij in de toekomst weer informatie naar buiten zal brengen „als er sprake is van wantoestanden”.

Smolders, oud-chauffeur van Pim Fortuyn en korte tijd Tweede Kamerlid voor de LPF, schreef gisteren op zijn internetpagina dat „een groot deel van wat wij normaal in dat vertrouwelijk overleg te zien krijgen helemaal niet vertrouwelijk zou moeten zijn”. Hij noemde het uitkeren van wachtgelden aan oud-raadsleden van boven de 65 jaar onterecht. En hij wees op de problemen tussen de gemeente en een horecaondernemer, in wiens discotheek mogelijk drugs zouden zijn verhandeld.

Volgens Smolders, wiens partij vijf zetels bezet in de Tilburgse gemeenteraad, is burgemeester Ruud Vreeman bezig een hetze tegen de horecaondernemer te voeren, maar Vreeman heeft steeds gezegd dat daar geen sprake van is.