Televisie Voorkeur

The British Museum in Londen, waar bijna duizend mensen werken, is onderwerp van een tiendelige reportageserie over het leven achter de schermen. Aflevering: Taking care of the past. Experts zijn druk bezig kwetsbare museumstukken in goede staat te houden. BBC 2, 20.30-21.00u. FILE--The south portico is seen inside the new roofed Great Court, in the British Museum in London in this Monday, Dec. 4, 2000 file photo. The 100-million-pound (US$ 150 million) renovation has as its centerpiece a 800 ton glass roof, mounted on sliding bearings. The museum is home to priceless treasures from ancient civilizations and a hive of historic research. It was reported Thursday Oct. 4, 2001 that the museum claims it is being treated unfairly by the government because it has long-insisted on not charging visitors. (AP Photo/Max Nash) Associated Press

actualiteiten

Netwerk. Vandaag is de evaluatie verschenen van de euthanasiewet die in 2002 in werking is getreden. Het rapport moet antwoord geven op de vraag hoeveel mensen er in de afgelopen vijf jaar euthanasie hebben gevraagd. Houden artsen zich aan de regels? En wat vindt artsenvereniging KNMG van de evaluatie? Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Gerrit Zalm en Neil Kinnock geven commentaar op het aangekondigde vertrek van de Britse premier Blair en op zijn opvolger, minister Koenders praat over zijn recente reis door het noorden van Afrika en woonhuizen op de Zaanse Schans worden bedreigd door geldgebrek. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Willem-Alexander en Máxima: hun liefdesleven. Driedelige special waarin royaltywatcher Peter van der Vorst Willem-Alexander en Máxima portretteert, ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de kroonprins. In de tweede aflevering komt het liefdesleven van het paar aan de orde. Hoe hebben zij elkaar leren kennen en hoe heeft Nederland hen leren kennen? RTL 4, 21.00-21.30u.

Dossier 2300: superdun – de race voor maatje XXS. Tweedelige documentaire waarin een aantal vrouwelijke journalisten extreme diëten uitprobeert. Ze doen dit in een poging om de gezondheidsgevaren die gepaard gaan met dergelijke diëten bloot te leggen. Aflevering 2. RTL 4, 22.55-23.55u.

documentaire

Rare streken. Serie natuurdocumentaires. Aflevering: De Amerikaanse bizon. Een bizonkalfje wordt gevolgd tijdens zijn eerste levensjaar in Yellowstone National Park. Canvas, 20.50-21.45u.

It’s not easy being green. Reportageserie over mensen die op een groene manier proberen te leven. BBC 2, 21.30-22.00u.

Couscous & cola. Achtdelige docuserie over een groep jongeren die elkaar kennen via een debatclub op school. Ze worden gevolgd bij hun ouders thuis, bij sollicitaties, op het werk, in de liefde en tijdens een reis door Afrika. Aflevering 7: Roots. Ned. 3, 22.00-22.30u.

Holland Doc: In mei, Rotterdam 1940. In mei 1940 werd in Rotterdam de slag om Nederland uitgevochten. Negen ooggetuigen vertellen in deze film over hun persoonlijke ervaringen van destijds. Veel van hen waren toen nog kind of als jongeman in het leger, maar niemand was voorbereid op een oorlog. Een marinier, een verpleegster, een brandweerman, een scholiere en een leerlingarchitect die aan de restauratie van de stad werkte vertellen over hun herinneringen. De interviews met ooggetuigen worden aangevuld met fragmenten uit archieffilms en originele opnames van amateurs. Een film van Marc Schmidt. Ned. 2, 22.50-23.55u.

8 mei, de bevrijding. Documentaire over 8 mei 1945, de dag waarop de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde. Op die dag werd de wapenstilstand ondertekend door de Duitsers, de Russen en de westerse geallieerden. Canvas, 23.25-0.15u.

informatief

The hairy bikers ride again. Culinaire serie reisreportages. Afl.: Morocco. In de filmstad Ouarzazate leren Dave Myers en Si King de geheimen van een goede tajine en het maken van traditioneel brood. BBC 2, 21.00-21.30u.

amusement

Get smarter in a week. Is het mogelijk slimmer te worden in slechts zeven dagen? Aflevering: Test 3. Ned. 3, 19.25-19.55u.

Halve finale Eurovisie songfestival. De NOS zendt zowel de halve finale (vanavond) als de finale (zaterdag) van het Eurovisie Songfestival vanuit de Finse hoofdstad Helsinki rechtstreeks uit. Namens Nederland treedt Edsilia Rombley op met het nummer ‘On top of the world’. Voorafgaand aan de uitzending van de halve finale wordt Rombley gevolgd tijdens haar voorbereiding. Ned. 1, 21.00-23.45u. en 20.30-21.00u.

Cabaret & co. Aflevering: De eerste voorstelling. Een kennismaking met Nathalie Baartman, Pieter Derks en Jeroen Bouwhuis, drie beginnende cabaretiers die bezig zijn met hun eerste voorstelling in het theater. Hoe een avondvullend programma te maken? En hoe zijn de recensies? Ned. 3, 23.00-23.30u.

sport

De wedstrijden. Eredivisie play-offs. FC Groningen en Feyenoord spelen om plaatsing voor de UEFA Cup, Sparta en NEC om een plek in de Intertotocompetitie. Tien, 22.05-22.45u.

NOS Sportjournaal. Basketbal: samenvatting van de eerste wedstrijd van de play-offs tussen de EiffelTowers en Matrixx Magixx. Ned. 3, 22.35-22.50u.