Televisie Overige Films

O Brother, Where Art Thou? (Joel & Ethan Coen, 2000, VS/Engeland/Frankrijk). Postmodern sprookje van de gebroeders Coen is een in nostalgische okertinten gefilmde ‘road movie’ over drie ontsnapte gevangenen op zoek naar een schat in het diepe zuiden van het Amerika van de jaren dertig. Film incorporeert allerlei mythes en feiten uit die tijd maar biedt ook, met een knipoog naar de Odyssee, plaats aan Homerische figuren. Licht, grappig en ondanks alles niet pretentieus. Met George Clooney, John Turturro, Tim Blake. RTL7, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Terminal (Steven Spielberg, 2004, VS). Op een dag komt Viktor Navorski, burger van Krakozië, op het New Yorkse vliegveld JFK aan en ontdekt dat het land waar hij uit vertrok niet meer bestaat. Hij bevindt zich tussen twee gesloten systemen, legt de veiligheidsbeambte uit. Hij mag niet door, hij mag ook niet terug. Via het gedwongen verblijf van Navorski (Tom Hanks) uit Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het vreemdelingenbeleid van Amerika. Net5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979, West-Duitsland/Frankrijk/Portugal). Optimale verfilming van Günter Grass’ verbijsterende roman, in de grimmige optiek van de kleine Oskar die weigert groot te worden in het kleinburgerlijke Dantzig van voor en tijdens het nationaal-socialisme. Met David Bennent, Angela Winkler, Mario Adorf. Arte, 20.40-23.05u.

Keeping the Faith (Edward Norton, 2000, VS). Beetje anachronistisch aandoende, romantische komedie met bizar gegeven: bijna-rabbijn Ben Stiller en priester Edward Norton, ook nog eens boezemvrienden sinds hun jeugd, vallen beiden voor niet-joodse Jenna Elfman. Regiedebuut van de latere regisseur van ‘Fight Club’. Net5, 22.50-1.15u., onderbroken door reclame.