Spinvis: deuren niet dichthouden

„Ik ben Europeaan, of liever nog: wereldburger.” En dat uit de mond van Spinvis (Erik de Jong, 46), die zijn muziek en teksten het liefst schrijft op een zolderkamer van een vinexwoning in Nieuwegein. Spinvis, die in januari nog de Popprijs 2007 in de wacht sleepte, trad gisteravond op tijdens de ‘Nacht van Europa’. Wat Spinvis betreft kan de Europese samenwerking niet ver genoeg gaan:

„Ik moet bekennen dat ik niet precies weet waar de ‘Dag van Europa’ voor staat, maar het is kennelijk reden om in het hele land weer eens over Europa te praten.

„Eigenlijk geloof ik niet in al die evenementen om de ‘burger’ bij Europa te betrekken. Mensen trappen niet in die Postbus 51-cultuur. Nee, het besef dat de EU en de wereld belangrijk zijn voor de mensen moet vanzelf gaan. Doordat erover gepraat wordt op dorpspleintjes, in de kroeg en bij de slager.

„Toch zit er nog wel degelijk muziek in Europa. Ik heb zelf destijds ook voor de Europese Grondwet gestemd en ik ben nog steeds bereid mijn welvaart met de rest van Europa te delen. Een kenmerk van beschaving, vind ik, om ook goedwillend tegenover vreemdelingen te staan. Met de verdere uitbreiding van Europa heb ik dan ook geen enkel probleem.

„Turkije mag vandaag nog tot de Europese Unie toetreden. Je moet de deuren niet dichthouden, maar de ander bij je in huis laten. Op die manier voorkom je dat mensen kunnen zeggen ‘die kwade, boze overbuurman heeft het weer gedaan’. We moeten gewoon niet zo bang zijn, maar onszelf laten zien.

„Daartoe heb ik vanavond ook weer een poging gedaan met mijn optreden met de Turkse muzikant Cengiez Tutar. Het Turkse muzieksysteem gaat uit van 36 tonen, terwijl onze westerse muziek er maar twaalf heeft. Best lastig om twee van die verschillende stijlen te combineren. Maar toch staan we samen op één podium.”