Roquefort + avocado

Welk broodje zal het worden? Het broodje tomatentapenade, tonijnsalade en gesmolten kaas van Renée? De sandwich met kipfilet, cashewnoten en chutney van Deborah? Het warme zelfgebakken brood met niets dan roomboter en grof zeezout van Joos? De ciabatta met portobello en gegrilde groenten van Floor? Of de boterham met het restjes vlees van Ilja?

Ik schrijf deze week over belegde broodjes en in dat kader heb ik een wedstrijd georganiseerd: Wie bedenkt het lekkerste nrc.nextbroodje? Dat leverde tot nu toe een stroom aan recepten op om van te watertanden. Je kunt nog meedingen naar de prijs, een picknickpakket + morgen jouw recept in de krant, door vandaag voor 12.00 uur je bijdrage op te sturen naar www.nrc.nl/kokenetc. Daarna gaat de jury lunchen, euh, vergaderen.

In die jury, dat had ik nog niet verteld, zitten adjunct-chef en vakantiekok Titia Ketelaar en Ward Wijndelts (die verantwoordelijk is voor de maandagse pagina Eten). En ikzelf, want ik weet echt ontzettend veel van belegde broodjes. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het favoriete broodje van Elvis een tosti was met pindakaas, banaan, honing en bacon. En dat de King er daar zomaar tien van achter elkaar opat als ’ie lonely was, en dat was ’ie heel vaak. Volgens mij was de term ‘comfort food’ toen nog niet uitgevonden, maar het concept in elk geval wel.

Vandaag twee broodjes waarvoor je niet eenzaam hoeft te zijn en die ook wat minder zwaar op de maag liggen: eentje met roquefortboter, avocado, appel, radijs en tuinkers en eentje met geitenkaas en warme rabarberjam met rozepeperkorrels.

Voor 2 personen:

50 g roquefort

1 eetlepel zachte roomboter

2 volkorenbroodjes

1 avocado, geschild, in plakken

1 friszure appel, plakken

een handvol radijsjes, in plakjes

1 bakje tuinkers

Prak de roquefort en boter door elkaar en maak op smaak met versgemalen peper. Besmeer de broodjes met roquefortboter en beleg ze achtereenvolgens met avocado, appel, radijs en tuinkers.

Voor 2 personen:

50 ml rode port

2 eetlepels suiker

1 theelepel gedroogde roze peperkorrels

2 stengels rabarber, in stukjes

1 ciabatta, liefst met noten

1 theelepel frambozen- of rodewijnazijn

1 eetlepel walnoten- of olijfolie

een handvol (gemengde) slablaadjes

200 g chèvre

Breng port, suiker en peperkorrels aan de kook en roer tot de suiker opgelost is. Voeg de rabarber toe en laat afgedekt 8 – 10 minuten zachtjes sudderen. Meng azijn, olie, zout en peper door de sla. Beleg de ciabatta met sla, grove kruimels geitenkaas en de druipende, warme rabarberjam. In twee stukken snijden en meteen opeten.

Stuur voor 12.00 jouw recept voor een nrc.nextbroodje naar nrc.nl/ kokenetc en maak kans op een picknickpakket.