Reuzenbrug van kunststof klaar

Rotterdam, 10 mei. Bij het beursplein in de gemeente Dronten is vanochtend `s werelds langste koolstofbrug geplaatst. De licht boogvormige brug met een vrije overspanning van 24,5 meter is gemaakt van vinylhars dat is versterkt met koolstofvezel. Hij is ontworpen en gebouwd door het Rotterdamse bedrijf FiberCore Europe en Haasnoot Bruggen. Deze bedrijven plaatsten in Nederland al zes kleinere bruggen van glasvezelversterkte kunststof. De brug is in zekere zin ook `s werelds grootste brug van kunststof. ”Er bestaan in de wereld tui- en hangbruggen van kunststof die langer zijn, maar daarbij bedraagt de afstand tussen de ophangpunten niet meer dan vier meter”, zegt Jan Peeters van Fibercor. De brug van koolstofvezel versterkte kunststof is 5 meter breed en weegt 12.000 kilo. Dat is volgens de makers dertig keer lichter dan een vergelijkbare brug van beton. De brug is vanmorgen in elf minuten geplaatst.