Ramos-Horta wordt president Oost-Timor

Interim-premier José Ramos-Horta heeft de gisteren gehouden presidentsverkiezingen in Oost-Timor gewonnen. Aan het begin van de middag was 90 procent van de stemmen geteld en was duidelijk dat Ramos-Horta met 73 procent van de stemmen zijn opponent Francisco Guterres had verslagen. Dat heeft de verkiezingscommissie gemeld.

De verkiezingen zijn vredig verlopen, in tegenstelling tot de eerste ronde een maand geleden, waarbij veel meldingen zijn gemaakt van ongeregeldheden. Beide kandidaten hebben vooraf gezegd de uitslag te zullen respecteren.

Ramos-Horta (57) nam vorig jaar het premierschap over van Marti Alkatiri, die moest vertrekken na een opstand van ontslagen militairen, die leidde tot rellen en brandstichting in Dili. Nog ongeveer 30.000 Timorezen verblijven in ontheemdenkampen rond de hoofdstad. Ramos-Horta heeft beloofd snel een oplossing te zullen vinden voor de ontheemden, en wil verder de armoede bestrijden door buitenlandse investeringen aan te trekken.

Huidig parlementsvoorzitter Guterres was kandidaat namens de regerende partij Fretilin. Hij haalde de meeste stemmen in de eerste ronde, maar kon niet op tegen de steunbetuigingen die Ramos-Horta kreeg van de afgevallen kandidaten. Fretilin kijkt nu met angst de parlementsverkiezingen van volgende maand tegemoet. (AP, Reuters)