‘Pippi’ Nilsson wisselt tegen Ajax van rol

Heerenveen-aanvaller Lasse Nilsson wordt aangevallen door John Heytinga van Ajax. Foto Pro Shots sc heerenveen - ajax 09-05-2007 eredivisie play-offs europese tickets 1e ronde seizoen 2006-2007 john heitinga met lasse nilsson Pro Shots

SC Heerenveen1Ajax0

Ruststand 1-0. 18. Nilsson 1-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 23.500.

De rollen waren gisteravond in het Abe Lenstra Stadion voor één keer omgedraaid. Afonso Alves fungeerde in de achttiende minuut van het play-offduel met Ajax als de aangever en Lasse Nilsson vervulde de rol van afmaker. Dat laatste deed de 25-jarige Zweedse spits met verve. Met een prachtig balletje achter zijn standbeen langs, maakte de nummer tien van SC Heerenveen het enige doelpunt van de wedstrijd. Het koningskoppel van de Friese eredivisieclub viel elkaar in de armen. Zondag hoopt het tweetal het seizoen een goed vervolg te geven door Ajax uit te schakelen in de strijd om een plaats in de voorronde van de Champions League.

Lars ‘Lasse’ Nilsson staat dit seizoen bij SC Heerenveen in de schaduw van het fenomeen Afonso Alves Martins Jr. De Braziliaanse spits wist in de reguliere competitie in 31 wedstrijden maar liefst 34 doelpunten te maken. Daarmee is de voetballer op dit moment zelfs de topscorer van Europa. Wekelijks volgen scouts van allerlei internationale topclubs de verrichtingen van de spits die zijn profloopbaan in de anonimiteit begon bij de Zweedse club Örgryte IS. Alves werd in juli vorig jaar voor vierenhalf miljoen euro overgenomen van Malmö FF en geldt als de duurste aankoop aller tijden van SC Heerenveen. De doelpuntenmaker is nu echter een veelvoud waard van dat bedrag.

Alves heeft zijn opmerkelijke doorbraak voor een deel te danken aan Nilsson. De spits, die zijn carrière eveneens in de Zweedse competitie begon, fungeert bij de nummer vijf van de eredivisie als ‘de loper’ en ‘de aangever’. De statistieken van de blonde aanvaller zijn veelzeggend. Nilsson maakte in de reguliere competitie negen doelpunten en gaf maar liefst tien assists. Daarmee is hij – samen met zijn ploeggenoot Danijel Pranjic en Maarten Martens van AZ – de speler in de eredivisie die de meeste voorzetten gaf waaruit werd gescoord. Nilsson hoopt net als zijn landgenoten Marcus Allbäck, Erik Edman en Petter Hansson via Heerenveen het nationale elftal van Zweden te halen. Inmiddels zouden de clubs ook in de rij staan om Nilsson bij Heerenveen weg te kopen.

Nilsson kwam in de zomer van 2004 van het Zweedse IF Elfsborg over naar de Nederlandse eredivisie. Aanvankelijk moest de zoon van vijftienvoudig international Thomas Nilsson spitsen als Klaas Jan Huntelaar en Georgios Samaras in de hiërarchie voor zich dulden. Beide aanvallers werden vorig seizoen in de winterstop weggekocht. Nilsson greep direct zijn kans. Voor eigen publiek maakte hij in een duel met ADO Den haag drie doelpunten. Het Friese publiek sloot Pippi Nilsson liefdevol in de armen. Na elke treffer van de lichtvoetige voetballer schalt de tune van Pippi Langkous door het Abe Lenstra Stadion.

Zo ook gisteravond. De toeschouwers in het uitverkochte stadion genoten van het onverwachte ‘toetje’ van het seizoen. Trainer Gertjan Verbeek wist zijn modale ploeg anderhalve week geleden ten koste van Feyenoord naar de vijfde plaats van de ranglijst te loodsen. Ook in die laatste wedstrijd maakte het spitsenkoppel Alves (met vier doelpunten) en Nilsson (één doelpunt) het verschil. Tegen Ajax was dat niet anders.

Na zeven minuten voerde SC Heerenveen de eerste vloeiende aanval uit. Alves en Nilsson stonden aan de basis van de eerste grote kans die door Pranjic werd gemist. Na een kleine twintig minuten was dit drietal opnieuw betrokken bij een nog mooiere actie. Dit keer zette de sterk spelende Pranjic de aanval op met een steekbal op de doorlopende Alves. De Braziliaan passte op Nilsson, die doelman Maarten Stekelenburg verraste. De Ajax-verdedigers Jaap Stam en Thomas Vermaelen stonden erbij en keken ernaar. Dit tot woede van trainer Henk ten Cate.

Ajax had tegen de sterke aanvallers van SC Heerenveen liever in een 4-4-2 opstelling gespeeld, maar door de schorsing van Gabri en een lichte blessure bij Hedwiges Maduro koos Ten Cate toch voor een aanval met Ryan Babel, Huntelaar en Tom de Mul. De drie spitsen van het vermoeide Ajax werden alleen zes minuten voor rust een keer echt gevaarlijk. De Mul miste na een fraaie actie van Babel en een tikje van Huntelaar dé mogelijkheid op de gelijkmaker.

Een kwartier na rust was het Nilsson die opdook voor hetzelfde doel, maar oog in oog met Stekelenburg wist de spits niet te scoren. Een tweede treffer had zijn avond compleet kunnen maken. In de slotfase haalde Verbeek zijn moegestreden spits naar de kant als teken dat de voorsprong vastgehouden moest worden. De trainer vertrouwde op een ingeving van Alves, maar moest wel toegeven dat Nilsson „beter in de wedstrijd zat”. Zo vaak hoorde de ‘schaduwspits’ van Alves dat dit seizoen nog niet.