nrc.nl/blogs

NRC.NL/BLOGS Pausbezoek. In weblog Wereld een link naar een stuk over het bezoek van de paus aan Zuid-Amerika. „Het bezoek van de paus aan Brazilië is een goed moment om te onderzoeken hoe het met religie in Latijns Amerika staat.” De Herald Tribune: Some of the faithful frankly wonder whether an 80-year-old pontiff from Germany can speak to their needs. […] There is widespread curiosity, and even some skepticism here, about the personality and beliefs of the new pope. The faithful here will thus be alert for signs from Benedict that this region’s concerns can compete for attention with the central challenge for the church in Europe, namely rising secularism.” www.nrc.nl/wereld Pope Benedict XVI (L) poses together with Brazilian President Luiz Inacio Lula Da Silva, upon his arrival at Sao Paolo's airport 09 May 2007, for a five-day trip to Brazil. In his first trip to the Americas, the 80-year-old pontiff will stay in Sao Paulo for two days before travelling to the small, nearby town of Aparecida, where he will open a conference of Latin American and Caribbean bishops, bringing together 166 bishops and cardinals from 22 countries. AFP PHOTO/VINCENZO PINTO AFP

Overwinningsdag. Correspondent Coen van Zwol blogt over Overwinningsdag. „Overwinningsdag is nu dé nationale Russische feestdag. Een verstandige keuze van het Kremlin, want 9 mei is de grootste gemene deler.

„Rusland heeft afscheid genomen van het communisme, de symboliek van de macht verschuift al jaren richting de aloude orthodoxie en autocratie. Maar de Tweede Wereldoorlog is het enige dat de tragedie van revolutie, stalinisme en stagnatie – de hele vorige eeuw eigenlijk – vanuit Russisch oogpunt nog enige zin geeft.

„Als correspondenten gniffelden we over het feit dat die Russen maar bleven twijfelen over hun ‘nationale idee’, over feestdagen en symbolen. Zelfs een volkslied wilde niet lukken. Poetin kreeg dat wel voor elkaar, met een cultus rond de oorlogsveteranen. Geforceerd misschien, maar niemand heeft er bezwaar tegen.”

www.nrc.nl/moskou

Pausbezoek. In weblog Wereld een link naar een stuk over het bezoek van de paus aan Zuid-Amerika. „Het bezoek van de paus aan Brazilië is een goed moment om te onderzoeken hoe het met religie in Latijns Amerika staat.” De Herald Tribune: Some of the faithful frankly wonder whether an 80-year-old pontiff from Germany can speak to their needs. […] There is widespread curiosity, and even some skepticism here, about the personality and beliefs of the new pope. The faithful here will thus be alert for signs from Benedict that this region’s concerns can compete for attention with the central challenge for the church in Europe, namely rising secularism.”

www.nrc.nl/wereld